Vabariigi sünnipäev Tallinnas: kuhu minna, mida teha?

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaõhumuuseum.
Vabaõhumuuseum. Foto: Andres Haabu / Postimees

Tallinnas toimub Eesti Vabariigi 96. sünnipäeva puhul mitmeid eriüritusi, algust tehakse juba täna.

Lastemuuseum «Miia-Milla-Manda» korraldab  21. veebruaril teemapäeva «Vormimängud», kus 5-11-aastaste lastega valmistatakse 3-D skulptuure. Kuna kohtade arv on piiratud, on vajalik eelregistreerimine.

Meriton Grand Conference & Spa hotelli kohvikus Mademoiselle ja bistroos Mary saab kuni märtsi lõpuni nautida head Eesti toitu. Bistroos on rikkalik laud kaetud tööpäevadel 12-15. Laual on õrnsoola heeringas punase sibula ja hapukoorega, täidetud munad, singirullid küüslauguga, sült, marineeritud angerjas, munavõi, soolasiig, vürtsikilud, kartulisalat, rosolje, hernesupp suitsulihaga, hapukapsasupp suitsupeekoniga, ühepajatoit, kodused kotletid, kalavorm, pikkpoiss, seakoot, praekartul tilli ja punase sibulaga, hapukapsas, kamavaht ja saiavorm.

Kohvikus Mademoiselle on rõhk eestipärastel küpsetistel. Menüüs on kohupiima purukook, kohupiimarull, sefiirikorv, õunakook vahukoorega, rabarberikook maasikatega, kilupirukas, kohupiimakorp, vastlakuklid ja palju muid hõrgutisi.

22. veebruaril kutsub Mustpeade maja kammerkontserdile, kuulama kontratenor Risto Joosti. Esitamisele tulevad inglise renessanss, John Dowland, Henry Purcell, William Byrd, Thomas Campion, Thomas Tomkins ja eesti vaimulike rahvaviiside töötlused.

Kadrioru lossis saab 21. ja 22. veebruaril kuulata üht ainulaadset kammerooperit. Kammerooper «Its gettin so dark..»(Läheb nii pimedaks…) on silmapaistva, mitmeid auhindu pälvinud  eesti kaasaegse muusika helilooja Helena Tulve loodud teos, mis põhineb Jaapani keisri õukonnadaami ja kirjaniku Sei Shonagoni (966–1017/1025) tuntuima teose, Padjaraamatu teksti ingliskeelsel versioonil. Teos on olnud esimeseks sammuks eesti heliloojate seas ooperižanri uute radade leidmisel.

Tegemist on omalaadse tekstide kogumiga, kuhu on üles tähendatud luulet, ümbruskonna jälgimise märkusi, salajutte ja kaebusi. Seda kõike ühe naise pilgu läbi. Õrnad ja tundelised, samas emotsiooniküllased tekstilõigud on Tulve meisterlikult muusikasse sulatanud, tekitades erikihilisi helipalette ning ühendades eri ajastute ning maailmaosade sügavamat elutunnetust. Seejuures esitab teos traditsioonidest lahtimurdva muusikalise väljakutse ka esitajatele.

Kammerooperi esituskoosseisu kuulub 14 naislauljat, kes on ühtlasi ka teoses esinevate solistide rollis. Naishääli on saatmas kammerlik 6-liikmeline instrumentaalansambel. Projekti ellukutsuja ja dirigent on  Veronika Portsmuth, lavastaja Reeda Toots.

23. veebruaril peetakse ööklubis Amigo Eesti pidu. Laval on ansambel Vennaskond, kes juhatab aastapäevapidustused sisse pärast keskööd. Piletid kohapeal 8 eurot, kuid VIP koos kaaslasega saab sisse tasuta.

24. veebruaril

MTÜ Oleviste hoolekanne katab vabariigi sünnipäeva puhul Oleviste kirikus pidulaua ning ootab, nagu ikka, 24. veebruaril juba kell 12 appi vabatahtlikke. Kaasa võtta võib kraami kringlilaua jaoks. Vähekindlustatud inimestele jagatakse kell 14 algaval riigi sünnipäevapeol riideid, kohvi pakub Päikesekohvi ning kringlit jagab Olde Hansa peakokk Emmanuel Wille. Lauluga esinevad Kaari Sillamaa Kaunite Kunstide Kooli õpilased, Tallinna Sotsiaaltöökeskus esitleb pooletunnist dokumentaalfilmi «Koduta inimesed Tallinnas», abivõimalusest räägib sotsiaaltöökeskuse direktor Kersti Põldemaa.

Eesti Vabaõhumuuseum tähistab riigi sünnipäeva suurejooneliselt. Muuseumis võib sel päeval näha 1919. aasta 24. veebruaril toimunud vabadussõja lahingu taaslavastust, kuulata kontserti ning saada osa aastapäevaga seotud toimetustest.

Härjapea talus toimub pidupäevaroogade valmistamine ning pidulaua kaunistamine, Kuie koolimajas viktoriin Eesti ajaloost ning videokaadrid 1930. aastatest. Lau külapoes saab kuulata Konstantsin Pätsi vabariigi aastapäeva tervitust ning osta õhtusöögi juurde head ja paremat 1930. aastate kaubavalikust. Kuna vabariigi sünnipäev langeb kokku vana rahvakalendri tähtpäeva madisepäevaga, siis meisterdatakse Sepa talus sel puhul õlgedest kärbseid ja tutvustatakse päevaga seotud uskumusi.

Kell 13 leiab vabaõhumuuseumis Nätsi tuuliku juures set 1919. aastal 24. veebruaril toimunud Vabadussõja lahingu taaslavastus. Seda korraldab Saaremaa Sõjavara Selts koostöös sõjaajaloo klubidega Esak ja Frontline. Kell 14 astuvad Kolu kõrtsis kontserdiga üles Taisi Pettai laululapsed.

Tallinn kutsub lisaks põhiüritusele, 24. veebruaril Mustpeade majas aset leidvatele Tallinna Kammerkoori ja Kaitseliidu Tallinna Maleva orkestri kontsertidele,  A. H. Tammsaare muuseumi 21. veebruaril toimuvale publikupäevale «Mirjam Peiliga toast tuppa». Koos kultuuriloolase Mirjam Peiliga võetakse ette jalutuskäik kirjaniku korteris, seostades seal olevaid asju ja esemeid omaaegsete kommete ja elukorraldusega ning vaagides elukorralduse ja ühiskondliku seisundi seoseid. Algus kell 16.

Tammsaare muuseum on Eesti Vabariigi 96. aastapäevaga seoses tõstnud keskmesse kirjaniku vaimseks testamendiks nimetatud essee «Truudus», millest on valminud ka samanimeline haridusprogramm. Lisaks teksti analüüsile räägitakse Tammsaare murest oma riigi ja rahva saatuse pärast, kõneldakse ka EV olukorrast Teise maailmasõja eel.

Pärast sünnipäeva

25. veebruaril aga tasub sisse astuda Tallinna Keskraamatukogusse, kus raamatukogu ja Muusikasõprade Seltsi koostöös toimuvas kontserdisarjas astub kell 17.30 publiku ette  Kadri-Ann Sumera (klaver). Kontsert kannab nime «Lastestseenid» ja kavas on Bach, Schumann, Brahms.

26. veebruaril saab osaleda Kultuuriväärtuste Ameti toetusel toimuval kontserdil «Kivimäe virtuoosid», kus  Tallinna Kammerorkestri ees soleerivad Mikk Murdvee dirigeerimisel Tallinna Muusikakeskkooli noored solistid Mariin Gill, Siluan Hirvoja, Karl Erik Laas, Luisa Lõhmus, Erik Martin, Marten Meibaum, Märt Metsla, Rasmus Andreas Raide, Rebekka Airin Siimer, Jekaterina Sizova, Katariina Tammemägi, Robert Traksmann, Joonas Teppo, Henri Zibo.
Kontserdil kõlavad lisaks J. S. Bachi, J. C. Bachi, Haydni, Riedingu, Trojani ja Vivaldi loomingule ka teosed uuelt plaadilt «… kuidas noored muusikud avastasid uut eesti muusikat». Kõik selle plaadi 7 uudisteost on tellinud Tallinna Muusikakeskkool ja need on olnud esiettekandel kooli solistide ja Tallinna Kammerorkestri ühistel kontsertidel 2008 – 2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles