Fotod ja video: Kalamajas avas uksed rendikontor

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kalamajas avatud päevakontor, mis pakub võimalust ettevõtetel oma töötajad rendikontorisse tööle paigutada, on uudne nähtus Eesti tööturul. Päevakontori loojate sõnul on Kalamajja tehtud kontor alles algus, mis võib tulevikus saada laialtlevivaks trendiks.

OÜ Töökoht juhatuse liikmed Urmas Kaldoja ja Sandra Lutterus rääkisid videointervjuus Tallinncityle sellest, miks tekkis vajadus luua päevakontor ning kes on Eesti tööturul uue nähtuse sihtgrupiks.

Tegu on koostöötamise (coworking) põhimõttel loodud ühise kontoriga, kust saab kontori hüved ilma, et peaks selleks tervet kontorit rentima. Kaldoja ja Lutteruse sõnul on selline teenus vajalik eeskätt väikesearvulise personaliga alustavale ettevõttele, kelle jaoks pole mõistlik rentida kogu kontorit.

«Idee tekkis sellest, et paar aastat tagasi lugesime ajalehest Forbes sel teemal artiklit. Mõtlesime, et see on väga hea idee ja ka Tallinnas oleks vaja sellist ettevõtet. Ka meie mõlemi tööd on liikuvad, mistõttu võib öelda, et kontor sai loodud esialgu enda pärast,» kirjeldas Lutterus vajadusest sündinud väärt idee lugu.

Alles paar kuud avatud Töökoht on veel hoogu sisse saamas. «Töövorm on väga palju muutunud viimase kümne aasta jooksul. Toona ei saanud ilma büroota oma tööd teha. Nüüd, tänu mobiilsetele seadmetele, arvutitele, laptopidele saab põhimõtteliselt kogu oma töö kaasas kanda, kui vähegi oled büroo- või n-ö lauatööinimene,» leiab Kaldoja.

Järjest rohkem töötab inimesi kodus, kuid kodune keskkond pole Töökoha loojate hinnangul tihti kõige motiveerivam töö tegemiseks, sest segavad faktorid võivad fookuse kergelt hajutada.

Kalamajja sattuti koostöötamise põhimõttega päevakontorit looma osaliselt juhuse tahtel. «Tegelikult ruumide pärast. Asukoht polnud väga oluline, aga kuna sobiv ruum asus siin, sai valituks Kalamaja,» ütles Lutterus.

«Kalamaja ikka Kalamaja enda pärast ka natuke, kuna see on väga dünaamiline linnaosa. Teiseks see maja ise ka toetab seda – siin on söögikoht, kauplus ja maja on kergesti ligipääsetav. Tundus logistiliselt hea koht. Ruum on ka inspireeriv,» rääkis Kaldoja.

Inspireerivaks leitud ruumi juures peab Kaldoja kõrgeid lagesid ning vana ja tänapäevase tehnoloogia kokkuviimisest sündinud sünergiat. «Ruumi kujundamisel oli väga palju küsimusi – kas seda peaks lahendama mänguliselt, atraktiivselt nagu kohvikutes, aga lõpuks jäi ikkagi selline väga ratsionaalne lahendus, sest me pakume ikkagi teenust. Ei ole mõtet kopeerida kohvikut, kus inimene saab maksimaalselt tund-poolteist kontsentreeritult tööd teha. Siin on mõeldud pikemaajalise töötegemise peale,» selgitas Kaldoja.

Tagasisidet on Töökoha vedajad saanud ainult positiivset. «Need, kes ei tea, on sageli väga üllatunud, kuuldes, et selline võimalus on olemas,» tõi Kaldoja välja.

Lutteruse sõnul on Töökohas olemas kõik, mis ühes kontoris olema peab. «Alustades lauast, toolist, printerid-skännerid, kööginurk ning kui klient soovib külalisi kutsuda, on olemas ka koosolekuruumid sinna juurdekäiva varustusega.»

Töökeskkonna loomisel pidasid Kaldoja ja Lutterus oluliseks ka vahendeid, millega inimesed igapäevaselt kokku puutuvad. Siin said märksõnadeks mugavus ja tervislikkus. «Panime oma pead kokku, et saavutada optimaalne tulemus. Tähtis oli istumisergonoomika ja laua pind.»

Vaata lähemalt videost, milliseid võimalusi Kalamaja Töökoht pakub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles