Sigrid Kõiv: väikesed vürstid

Sigrid Kõiv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Kõiv
Sigrid Kõiv Foto: Mihkel Maripuu

Mäletatavasti olid veel mõni aasta tagasi Eestis ajad, mil võis terve öö kärakat müüa. Seadus öist alkoholimüüki ei keelanud. Seda võis küll keelata maavanem, tulles nii vastu kohaliku omavalitsuse ja/või politsei soovitustele. Maavanema volitused on säilinud.

Siiski läksid omavalitsused vahepeal lausa pööraseks, sest alkoholimüügi keelamiseks oli hea juba igasugune päev, mitte ainult massilise purjutamise pühad. See segadus lõppes alles siis, kui kogu riigis öine alkoholimüük keelati. Pärast seda pole enam kuulda, et näiteks lastekaitsepäev oleks põhjus joodikuid ahistada.

Nüüd on müügimaks. Tallinnas kehtib, Harkus ja Maardus ka. Tallinn ei väsi kordamast, et just valitsuse käitumine on neid selleni viinud. Valitsuskoalitsioon peab plaani müügimaksu lubav säte üldse kehtetuks tunnistada, sest kui pole seadust, pole ka probleemi.

Kohalike omavalitsuste autonoomsus on kahtlemata vajalik. Siiski ei oska sageli ka munitsipaalpoliitikud oma otsuseid avalikkusele veenvalt selgitada. See tähendab aga segadust ja lõpuks Toompeal otsustamist, mis omakorda kärbib omavalitsuste õigusi. Nii jääbki mulje, et omavalitsused saevad oksa, millel ise istuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles