Tallinn võib riigijuhtidele teha ettepaneku kodualuse maa vabastamiseks maksust

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2007. aasta detsembris Tallinna linnavalitsuse ees toimunud maamaksu tõusu vastasel piketil olnud plakat.
2007. aasta detsembris Tallinna linnavalitsuse ees toimunud maamaksu tõusu vastasel piketil olnud plakat. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna volikogu arutab arutab järgmisel nädalal eelnõud, mille järgi teeb linnavõim riigikogu rahanduskomisjonile ettepaneku vabastada maamaksust kodualune maa.

Ettepaneku kodualune maa maksust vabastada tegi Isamaa ja Res Publica liidu (IRL) volikogu fraktsioon ning seda on teatud tingimustel toetanud ka keskerakondlik linnavalitsus. Tallinna 63-liikmelises volikogus on keskerakondlasi 32.

«Pealinna keskerakondlike juhtide poolt tallinlastele selle aasta algul lajatatud maksukirves on inimeste karistamine kodu omamise eest,» sõnas IRL-i fraktsiooni liige Indrek Raudne. «Selle tulemusena on maamaks pealinna mõnedes piirkondades halvanud paljude koduomanike normaalse toimetuleku.»

Linnavõim otsustas mullu detsembris, et tõstab maamaksu 2,5 korda ning see peaks linnakassasse tooma 2007. aastal maamaksust saadud 130 miljoni krooni asemel 320 miljonit krooni.

Näiteks 900 ruutmeetri suuruse Merivälja elamukrundi omanik peab mulluse ligi 2300 krooni asemel tänavu välja käima 5800 krooni.

Keskerakondlastest koosnev linnavalitsus toetas eelnõud osaliselt ning märkis, et eelnevalt tuleks suurendada omavalitsuse eelarvesse üksikisiku tulumaksust laekuvat protsenti.

See kompenseeriks linnale tulude vähenemise, mis seotud kodualuse maa vabastamisega maksust. Linnavalitsuse arvutuste kohaselt laekub elamumaalt 2008. aastal linnale maksu 106 miljonit krooni.

Linnavalitsus tõi samas välja ka selle, et IRL-i ettepanek nõuab täpsustamist, sest täpselt paika pandud mõistet «kodualune maa» pole määratletud ning elamumaal paikneb ka firmadele kuuluvaid hooneid.

Samuti on palju krunte osaliselt elamumaa ja osaliselt mingi muu sihtotstarbega.

Ka IRL märkis oma eelnõu seletuskirjas, et riik peaks kuidagi kompenseerima maamaksu vabastamise omavalitsusele.

Tallinna maamaksu tõstmist on üheksa inimest vaidlustanud ka kohtus ning esimene kohtulahend peaks tulema järgmisel nädalal.

ARHIIV! Pealinna plaan tõsta järsult maamaksu lööks valusalt majaomanikke

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles