Savisaar: EL-i linnapoliitika andku erkroheline tuli ühistranspordile

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Foto: Raepress

Tallinna linnapea Edgar Savisaar esines täna Euroopa Komisjoni foorumil «Homsed linnad: investeerides Euroopasse» ettekandega, kus rõhutas ühistranspordi võimalikult odava hinna tähtsust ning Euroopa Liidu ühtse linnapoliitika olulisust.


«Detsembri keskel avaldatud Eurobaromeetri eriuuringu järgi peavad Euroopa inimesed kõige olulisemaks liikuvuse parandamise meetmeks linnades madalamat ühistranspordi hinda. Eriti tähelepanuväärne on, et kõige tähtsam on madalam hind ELi rikkamate riikide, nagu näiteks Rootsi (79 protsenti) ja Taani (75 protsenti) ning Saksamaa ja Hollandi (mõlemas 73 protsenti) elanike jaoks,» märkis Savisaar.

«Eesti ei kuulu kahjuks Euroopa viie rikkaima riigi sekka, kuid meie pealinnal Tallinnal on aastane reaalne kogemus kus piletihind on oma elanikele viidud maksimaalselt madalaks, see tähendab nulli. Ja ma kinnitan teile, et tasuta ühistransport tõepoolest tugevdab oluliselt ühiskonna sotsiaalset sidusust, stimuleerides samal ajal kohalikku majandust ja säästes keskkonda. See on tõeliselt nutikas (smart) poliitika. Ühistranspordile erkrohelise tule avamine on kindlasti üks eesmärk, mida Euroopa Liidu linnapoliitika peaks senisest ELi poliitikast märksa tõhusamalt toetama,» rõhutas Savisaar.

Samuti pööras Tallinna linnapea tähelepanu teemale, et EL pealinnade ühine tegevuskava aitaks tõsta inimeste heaolu ja EL konkurentsivõimet, vahendas linna pressiteenistus. «Linnaline tegevuskava aitaks tõsta inimeste heaolu ning Euroopa Liidu konkurentsivõimet kui sellele luua efektiivne rahastus ja juhtimine. Selleks vajame Euroopa Liidu Ühtset Linnapoliitikat, nii nagu meil on olemas näiteks ELi Ühtne Põllumajanduspoliitika,» rääkis Savisaar.

«Tallinnast alguse saanud Euroopa Rohelise Pealinna idee on üks element üldise linnapoliitika kujundamisel. Kuid aeg on ka siin vastastikuselt tiitlite ja vimplite andmistelt edasi liikuda, sest Euroopa ühtne linnapoliitika peab vastama inimeste reaalsetele vajadustele. Euroopa pealinnad on liikmesriikides eranditult suurimad nii elanike arvult kui majandusjõult. Euroopa Liidu linnapoliitika defineerimiseks on pealinnade kui peamiste linnade grupi kaasamine äärmiselt oluline,» sõnas linnapea.

Kahepäevase foorumi raames toimus ka Euroopa pealinnade linnapeade kohtumine nii Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso kui ka EL regionaalvoliniku Johannes Hahniga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles