Kumu üheksanda aasta lävel: peame järjest rohkem pingutama

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kumu kunstimuuseum on kõigile huvilistele juba kaheksa aastat avatud olnud. Sel korral toimub sünnipäeva tähistamine 16. veebruaril, mil Kumu tutvustab end ootamatute kirjanduslike üllatuste ja improvisatsiooniliste kontsertide kaudu, kus aineseks ja instrumendiks on maja ise.

Kunstihuvilistele on Kumu tuntud tänu oma kvaliteetsele näituste- ja üritusteprogrammile, kuid sel sünnipäeval tuuakse tähelepanu keskpunkti Kumu kui keskkond.

Päeva jooksul kuuleb külastaja üle terve muuseumi andreas w kirjutatud etüüde, mis tõukuvad küll Kumust, kuid suunavad tähelepanu ruumidetailidele ja situatsioonidele, mida tavapäraselt võib-olla tähelegi ei pane. Helide uurimisega tegelev kollektiiv Postinstrumentum muudab aga kogu maja instrumendiks, mille kaudu saab külastaja hoone eri paigus osa ainukordsetest Kumu helidest. Täpsem kava siit.

Lisaks kutsutakse publikut üles pildistama Kumus oma lemmikkohta, -vaadet, -nurka või nurgatagust, et saada teada, millised on külastajate jaoks kõige põnevamad paigad. Kõigi vahel, kes laevad oma pildi üles sotsiaalmeediasse, kasutades #kumusünnipäev või saadavad aadressile kumu@ekm.ee, lähevad loosi kataloogid, vabapääsmed näitustele ja osalemisvõimalused töötubades.

Saamaks paremat ülevaadet külastajate ootustest ja soovidest, alustab Kumu oma 8. sünnipäeval koostöös TNS Emoriga ka põhjaliku külastajauuringuga. Loomaks tõelist sünnipäevameeleolu pakub Kumus tegutsemist alustav kohvik Reval Café hommikul kell 11 külalistele torti.

Loomulikult on kogu päeva jooksul avatud Kumu püsiekspositsioonid ning näitused «Lepo Mikko (1911–1978)», «Elektomagnetiline. Põhjamaade moodne kunst 1918-1931», «Dénes Farkas. Ilmne paratamatus» ja XVI Tallinna Graafikatriennaal «Kirjaoskus - kirjaoskamatus».

Tallinncity tegi juttu Kumu hariduskeskuse juhi Maarin Ektermanniga ning vaatas värskeimat Kumu ekspositsiooni, rääkis Eesti muuseumimaastikul tekkivast konkurentsist ERMi lisandumisega ning sellega seoses Kumu tulevikueesmärkidest, millele järjest rohkem pühendutakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles