Patareis hukatud Prantsuse juudid saavad mälestuskivi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Patarei vanglale
www.taevapiltnik.ee.
Vaade Patarei vanglale www.taevapiltnik.ee. Foto: Andres Tarto.

Endise Patarei vangla värava lähistele paigaldatakse Prantsusmaalt Tallinna Patarei vanglasse toodud ning seal hukatud vangide mälestuseks kolmapäeval mälestuskivi.

Kivi valmistatakse Prantsuse ühingu «Konvoi nr 73 poolt deporteeritute lähedased ja sõbrad» tellimuse alusel Eestis ja selle rahastamist toetavad Prantsuse suursaatkond ning Tallinna linnavalitsus.

Mäestuskivi avamisel osalevad teiste seas välisminister Urmas Paet ja kaitseminister Jaak Aaviksoo.

1942. aasta märtsist 1944. aasta augustini lähetati Pariisi lähedasest Drancy koonduslaagrist 78 ešeloni enam kui 62.000 Prantsusmaal elanud juudiga Poola territooriumil asunud koonduslaagrisse, enamasti Auschwitzi.

Ainult üks ešelon, «konvoi nr 73», 878 mehega saadeti 15. mail 1944 Kaunasesse ning osa neist, umbes 300 meest, edasi Tallinnasse. Nendest kõigest paarkümmend pääsesid eluga, ülejäänud hukati.

Assotsiatsiooni «Konvoiga nr 73 deporteeritute lähedased ja sõbrad» palvel paigaldati 1993. aastal metallist mälestustahvel Tallinna Patarei vangla hoone seinale, mis 2002. aastal asendati kivist tahvliga. Oletatavas hukkamispaigas Metsakalmistul asub ka mälestussammas 300 mõrvatud juudi päritolu Prantsusmaa kodanikule.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles