Kesknoored: Kõlvarti umbusaldamisega püütakse peita Aaviksoo probleeme

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Postimees.ee

Keskerakonna noored rõhutavad, et Reformierakonna ja IRLi algatatud umbusaldus Tallinna abilinnapeale Mihhail Kõlvartile on katse tõmmata tähelepanu eemale tõsistest probleemidest vabariigi valitsuse hariduspoliitikas.


«Viimastel päevadel oleme kuulnud mitmeid uudiseid, kuidas omavalitsusjuhid üle Eesti ei mõista, milliste tingimuste järele eraldab Haridusministeerium koolidele raha. Üle riigi käivad juba jutud vajadusest saata töötajaid sundpuhkusele. Sellise korralageduse juures ei oska valitsusparteid teha muud kui rünnata Tallinna linna ja Keskerakonda,» rääkis Keskerakonna noortekogu esimees Tõnis Mölder.

«Tundub, et haridusministeeriumi eesmärgiks on numbritega vassida ja segadust tekitada. Seda kinnitab asjaolu, et ministeeriumi arvutuskäigus on võetud aluseks palga maksmine 10 578 õpetajale, kuigi neid on tegelikult üle 4000 enam. Nii ei tule kuidagi välja lubatud 976 eurone brutopalk, vaid 250 eurot vähem – 727 eurot,» märkis Mölder.

«Kesknoored on täiesti veendunud, et Tallinna linna haridust juhitakse nii hästi kui võimalik ning kui kedagi peaks umbusaldama, siis on see vabariigi valitsuse liige, haridusminister Jaak Aaviksoo,» lisas kesknoorte juht.

Haridusministeerium lükkab Keskerakonna väited ümber. «Eestis on eelmise aasta lõpu seisuga õpetaja tegelikke ametikohti 10 578. Kuna osa õpetajaid töötab osakoormusel (näiteks poole või veerandi kohaga), siis saavad nad ka iseenesest mõistetavalt vähem palka. Andmed õpetajate tegelike ametikohtade kohta on riigile esitanud koolid ise. Seetõttu ongi füüsilisi õpetajaid rohkem kui ametikohti. Kuidas täpselt 10 578 ametikohta õpetajate vahel jaguneb, on võimalik välja võtta Eesti Hariduse Infosüsteemist,» teatas ministeeriumi pressitalitus.

«Tänavu antakse omavalitsustele õpetajate palgatoetust 166 miljonit eurot, Eestis on 10 578 õpetaja tegelikku ametikohta, mille jagatis näitab, et keskmiselt saab täisametikoha kohta maksta sellel aastal riigi toetusest vähemalt 976 eurot palka. Kui inimene töötab osakoormusel, siis saab ta ka osakoormuse palka,» selgitas ministeerium.

Keskmise palga saamise arvutuskäik on alljärgnev: 166 miljonit eurot / 10 578 õpetaja täisametikohta arvestuses / 12 kuuga / 1,34 ehk tööandja maksudega = 976 eurot kuus.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles