Harju maavanem algatas järelevalve Vene lütseumi rahastamise üle

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Linnamäe Vene lütseum on üks viiest koolist, mis soovib gümnaasiumis vene õppekeelt kasutada.
Tallinna Linnamäe Vene lütseum on üks viiest koolist, mis soovib gümnaasiumis vene õppekeelt kasutada. Foto: Priit Simson

Harju maavanem Ülle Rajasalu algatas teisipäeval järelevalve sihtasutuse Tallinna Vene lütseum rahastamise üle.


Tallinna linnavalitsus eraldas möödunud aasta detsembris oma korraldusega reservfondist sihtasutusele tegevuskulude katteks üle 30 000 euro. Maavalitsuse hinnangul jääb korralduse tekstist raha eraldamise tegelik eesmärk selgusetuks.

«Haridus- ja teadusministeeriumi ning Harju maavalitsuse ametnike möödunudnädalasest käigust Vene lütseumi sihtasutusse selgus, et sihtasutusel puudub koolitusluba. Samas viidatakse ministeeriumi poolt, et sihtasutuse kaudu on toimunud õppetöö oluliselt suuremas mahus kui seaduses koolitusluba omamata võimaldatav 120 tundi,» teatas maavalitsuse pressiesindaja Heikko Kukk.

Sihtasutuse põhikirjaline eesmärk on võimaldada tasuta põhi- ja üldkeskharidust. Lisaks sellele, et niisuguse eesmärgi täitmiseks peab sihtasutusel olema koolitusluba, peab sihtasutus juhinduma ka erakooliseaduse sättest, mille kohaselt, juhul kui gümnaasiumi pidaja osanik, aktsionär, asutaja või liige on kohalik omavalitsus, tuleb gümnaasiumi õppekeele määramisel lähtuda põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega kehtestatud nõuetest. Väidetavalt on aga sihtasutus Tallinna Vene Lütseum kasutanud niinimetatud pilootprojektis Venemaa Kaasaegse Humanitaarakadeemia õppekavasid üheksas õppeaines, leiab maavalitsus.

«Ajal, mil erakoolid peavad pidama Tallinna linnavalitsusega kohtulahinguid neile seadusega ettenähtud toetuse osas, andis Tallinn silmagi pilgutamata 30000 eurot sihtasutusele, mille sihipärase tegevuse kohta puudub igasugune selgus,» ütles maavanem Ülle Rajasalu.

«Kontrollitavas Tallinna linnavalitse korralduses põhjendati sihtasutusele reservfondist raha eraldamist ülelinnalise tähtsusega kulutustega, mida polnud võimalik linnaeelarves ette näha. Korraldusest ühegi taolise ürituse korraldamist ei nähtu. Seetõttu soovime järelevalve käigus selgust saada selles küsimuses,» lisas Rajasalu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles