Palo: omavalitsus peaks julgemalt sekkuma erateedega tehtavasse ärisse

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnel pool nõuab omanik eratee kasutajatelt raha.
Mõnel pool nõuab omanik eratee kasutajatelt raha. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Opositsiooni kuuluv rahvasaadik Urve Palo (SDE) esitas teisipäeval riigikogus teeseaduse täiendamise seaduse eelnõu, mis annab omavalitsustele erateede võõrandamisel eelisostuõiguse. Omavalitsustele tuleb Palo sõnul anda suuremad võimalused sekkuda erateedega seotud äritegevusse, tagamaks avalike huvide tõhusamat kaitset.

«Tahame välistada olukorrad, kus eratee omanik piirab äri tegemise eesmärgil tee avalikku kasutamist. Viimsi ja Rae vallast ning Tallinnast, Haabersti linnaosa Hargi tänavalt on teada juhtumeid, kus kinnisvaraarenduste käigus on hakatud ajama ebaeetilist äri ja isegi tõkestatud seal kodu soetanud inimestele juurdepääsu oma majani. Taoliste mahhinatsioonidega ei saa leppida,» selgitas majanduskomisjoni aseesimees Urve Palo.

«Erinevalt paljudele monopoolses seisus olevatest äritegevuse valdkondadest pole täna erateede majandamisele seatud kasumlikkuse piire,» lisas Palo. Sotsiaaldemokraatide eelnõu kindlustaks kohalikule omavalitsusele eratee müügil eelisostuõiguse, ennetamaks elanikele tekkida võivaid probleeme.

Postimees on varasemalt kirjutanud, et aina enam maaomanikke paneb oma krunti läbivale teel välja liiklusmärgi, mis piirab seal liiklemist. Maanteeameti kinnitusel neil selleks õigust pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles