Ilves: Tõnismägi ei sobi kommunismiohvrite memoriaali asupaigaks

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koit Ojaliivi ja Kuu OÜ projekt pakub okupatsiooniohvrite memoriaali Tõnismäele, pronkssõduri endisesse asukohta. Üks kolme tahuga tulp mahutab umbes 2000 nime, nimesid on kokku ligi 110 000 ja tulpasid 55. Foto: Repro
Koit Ojaliivi ja Kuu OÜ projekt pakub okupatsiooniohvrite memoriaali Tõnismäele, pronkssõduri endisesse asukohta. Üks kolme tahuga tulp mahutab umbes 2000 nime, nimesid on kokku ligi 110 000 ja tulpasid 55. Foto: Repro Foto: Repro

President Toomas Hendrik Ilves pooldab kommunismiohvrite monumendi loomist Tallinna, kuid leiab samas, et sobivaim koht selle jaoks oleks Hirvepark, mitte Tõnismägi.

«Arvestades sõjakaotusi ja okupatsiooniaastate kaotusi, siis kommunismiohvrite memoriaal on hädavajalik,» vahendas ERR Uudised lvese sõnu oma kõnede venekeelse kogumiku «Räägib riigipea» esitluselt Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasiumis.

«Olen kogu aeg arvanud, et parim koht selleks on Hirvepark, kus oli muuseas esimene kord, kui inimesed hakkasid minevikust rääkima totalitaarse ühiskonna tingimustes,» lisas president.

«Samal ajal mulle tõesti ei meeldi selline idee, et on üks mälestusmärk ja siis pannakse teine mälestusmärk,» rääkis Ilves algatusrühma soovist püstitada mälestusmärk Tõnismäele pronkssõduri endisele asukohale.

Riigipea meenutas, et läbi ajaloo on nähtud, kuidas monumente ja ehitisi on püstitatud vanade asemele, näiteks kristluse tulek Eestisse, kui eestlaste pühapaikadele rajati kirikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles