Tallinna Kinomajas näeb filme Tartu kunstnikest

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinomaja
Kinomaja Foto: Peeter Langovits

Teisipäeval, 11. veebruaril kell 18 algaval tasuta kinoõhtul Tallinna Kinomajas saab tutvuda Tartu kunstnikega: publiku ette jõuavad  Rein Raamatu dokumentaalfilm «Tartu sõpruskond» (2000) ning Rein Raamatu ja Peeter Brambati «Kursi koolkond» (2005). Kommenteerib kunstiajaloolane Juta Kivimäe.

«Tartu sõpruskond» on  dokumentaalfilm sõjajärgsetel aastakümnetel Ülo Soosteri ümber koondunud Tartu kunstnikerühmast. Valve Janov, Kaja Kärner, Silvia Jõgever, Lembit Saarts ja Heldur Viires olid esimene generatsioon Pallase vaimsusest välja kasvanud kunstnikkonnast, kel tavapärane enesetäiendusvõimalus Pariisis jäi alanud maailmasõja ja Nõukogude okupatsiooni tõttu kogemata. 

«Tartu sõpruskonna» tegijad on lähenenud autentsele materjalile võimalikult delikaatselt, peaaegu loobunud lavastusest ja lasknud kommentaaride asemel kõnelda kõrges eas kunstnikel endil, kelle isiklik suhe mineviku ja tänapäevaga on selitunud ja leebe,» kirjutas filmi arvustuses kultuuriajaleht Sirp.

«Kursi koolkonna teeb eriliseks see, et ta polegi koolkond vanas mõistes, pigem on ta sõpruskond kui mingi stiili või ideoloogiat ühendav liikumine. Vaatamata sellele on seltskond püsinud koos pea kakskümmend aastat ning igal aastal esinenud vähemalt ühe ühisnäitusega,» öeldakse filmi tutvustuses

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles