Kolm tundi narkouimas orgiaid

, Tallinncity.ee filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Martin Scorsese ja Leonardo DiCaprio on maha saanud viienda koostööprojektiga ning sedakorda jutustatakse meile Jordan Belforti memuaaridel põhinevat lugu mehe uskumatust teekonnast üheks Wall Streeti rikkaimaks ja nahaalseimaks kurjategijaks.

Vanameister toob vaatajateni kolm tundi uskumatut ekstravagantsust, mis võiks kinoekraani särtsuma panna, kuid pealiskaudne ja hõre stsenaarium laseb paista vaid sisutühjal groteskil, mis koosneb seksist, narkootikumidest ja (võlts)glamuurist.

Kiituseks tuleb öelda, et vähemalt ei ole film vändatud Sam Polki näitel mingist läilast lunastusest ja «kurjategijast heategijaks» teemast, kuid päris-Belforti «uskumatu ausus ja kohutav otsekohesus» on stsenaariumis kaduma läinud. DiCaprio kehastab küll antikangelast, aga isegi vihata või põlata ei jaksa tema kujutatud Belforti, sest üsna kiiresti muutub tegelaskuju lihtsalt igavaks, ning ka Jonah Hillist ei ole kõrvalosas suuremat abi põnevuse säilitamisel.

«Wall Streeti Hunti» on võrreldud Scorsese šedöövriga «Goodfellas» ja loomulikult vanameistrile iseomast stiili kaigub ka viimane film, kuid selle «Goodfellase» uusversiooniks nimetamine on liiast. Pigem võiks  väita, et «Wall Streeti Hunt» ahvib häbitult Goodfellase stiili ja struktuuri, kuid ei jaksa ennast võrdväärseks mängida, kuna Belforti isiksust ei suuda lahti muukida ei stsenarist Terence Winter, Scorsese ega DiCaprio.

«Wall Streeti Hunt» on kolm tundi meeletus koguses seksi ja narkootikume. Kahjuks on erakordselt üleoleva, iseka ja nahaalse mehe (arhe)tüüpiline Ameerika hiilgava tõusu ja traagilise languse lugu taandatud banaalsustele ja pisut nostalgiahõngulisele voice-over'ile. Siin-seal leidub veidrast situatsioonikoomikast tulenevaid humoorikaid stseene, kuid üldine taotuslik halva maitse piiril klišeedega mängimine tuleb pigem kahjuks. Scorsese ei ülista ega moraliseeri – parimal juhul lahutab meelt, hullemal juhul ei sedagi.

«The Wall Streeti hunt»

USA 2013

Režissöör: Martin Scorsese

Osades: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Kyle Chandler, Jean Dujardin, Matthew McConaughey, Jon Favreau, Jon Bernthal

7. veebruarist Tallinna kinos Coca-Cola Plaza

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles