Sults kempleb kasiinosaarte pärast keskkonnaministeeriumiga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks varinat Märt Sultsi tehisaaartest või kultuurilaidudest, mille suurim ja tähtsaim osa on kasiinosaar. Selle kõrvale jäävad moodsa kontserdisaaliga kultuurisaar ning mõnusaks ajaveetmiseks mõeldud peresaar.
Üks varinat Märt Sultsi tehisaaartest või kultuurilaidudest, mille suurim ja tähtsaim osa on kasiinosaar. Selle kõrvale jäävad moodsa kontserdisaaliga kultuurisaar ning mõnusaks ajaveetmiseks mõeldud peresaar. Foto: OÜ Ars Projekt

Keskerakondlasest linnavolinik ja koolidirektor Märt Sults viis juba mitmendat korda keskkonnaministeeriumisse Paljassaare tehissaarte keskkonnamõju hindamise projekti.


«Nüüd tuleb sealt jaatav vastus või tuleb kohtuasi. Neil on kuu aega selle menetlemiseks. Kindlasti nad menetlevad seda jälle kaks kuud. Esimese kuu jooksul ei saa nad midagi aru ja siis teisel kuul antakse asi spetsialistide kätte,» ütles Sults.

Sults hakkas Paljassaare poolsaare lähedale merre kasiinosaari, hilisema nimega kultuurilaide kavandama 2008. aastal. Koolidirektori eesmärk on koondada mängupõrgud linnast välja, et need inimestele halba mõju ei avaldaks. Seal teenitava rahaga tahab Sults toetada Tallinna koole.

Esialgu peeti ekstravagantse koolidirektori juttu naljaks, kuid Sults hakkas asju ajama ning kasiinosaarte toimik paisus bürokraatiamasinas liikudes üha paksemaks. Esimeseks takistuseks oli see, et Eestis puudusid merre ehitamist reguleerivad seadused. Sellest saadi pikapeale üle ning järgmine takistus tekkis siis, kui linnaplaneerimise amet saatis kasiinosaarte keskkonnamõju hindamisakti keskkonnaministeeriumisse kinnitamiseks.

Sealt on seda korduvalt tagasi saadetud ning kästud erinevaid detaile ümber teha. «Mul on väga head näited selle kohta, kuidas keskkonnamõju hindamine ja detailplaneeringu algatamise taotlus tagasi saadetakse. «Planeeritavad saared ning eeldatavasti ka ehitustegevus paiknevad piirkonnas, kus vee sügavus on alla kahe meetri ning suures enamuses väiksem kui üks meeter. Räim siirdub kudema rannikualadele ning koeb nelja kuni kaheteist meetri sügavuses aprilli teisest poolest juulini.» Ja meil lükati keskkonnamõju hindamise eelmine versioon tagasi põhjendusel, et räimed ei saa tehissaarte tõttu kudeda,» ütles Sults.

«Seal kästi uurida veel selliseid huvitavaid ühendeid nagu PCB-d. Kui need ained oleksid siin vees olnud, siis oleks terve Tallinn juba ammu surnud,» lisas keemikuharidusega koolidirektor.

Veel olevat ministeerium nõudnud mingit sellist analüüsi, mida Eestis mitte kedagi teha ei suuda. Tundus, et oli tehtud copy ja paste mingist teisest keskkonnamõju hinnangust. Et saaks lihtsalt ei öelda ja et kirjale oleks vastatud. Aga nüüd sai neile hästi põhjalik paber tehtud ja ma loodan, et peatselt saab keskkonnamõju hindamine kinnitatud ja Paljassaare kultuurilaidude ehk kasiinosaarte detailplaneering algatatud,» ütles Sults.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles