Haridusamet: ministeeriumil puudub pädevus Tallinna Vene lütseumi kontrollimiseks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart.
Mihhail Kõlvart. Foto: Küllike Rooväli

Tallinna haridusameti teatel on sihtasutus Tallinna Vene lütseum põhikirja kohaselt avalikes huvides asutatud eraõiguslik juriidiline isik ning sihtasutusele ei ole koolitusluba väljastatud, mistõttu ka haridus- ja teadusministeeriumil järelevalve pädevus puudub.


Esmaspäeval külastas SA Tallinna Vene lütseumi haridus- ja teadusministeeriumi komisjon, ootamata ära vastust, milles välishindamise osakonna juhataja Ain Tõnisson soovis selgitusi sihtasutuse tegevuse kohta, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Haridusameti hariduskorralduse teenistuse direktor Meelis Kond kinnitas, et sihtasutusele ei ole koolitusluba väljastatud ning sihtasutus ei tegutse koolina, mistõttu ka haridus- ja teadusministeeriumil järelevalve pädevus puudub.

«Järelevalvet sihtasutuse tegevuse üle teostab sihtasutuse nõukogu, niisamuti ei ole sihtasutuse nõukogu aruandekohustuslik haridus- ja teadusministeeriumi ametnike ees,» märkis Kond.

Haridus- ja teadusministeerium teatas eile, et ministeeriumi ja Harju maavalitsuse eksperdid, leidsid lütseumis mitu rikkumist.

«Esitatud andmed tõendavad, et õpilased saavad tavapärastes õppeainetes aastas üle 300 tunni õpetust Vene lütseumi egiidi all. Sealhulgas on Vene lütseumis õpetatud Tallinna Vene Linnamäe gümnaasiumi gümnasistidele ja ka teiste koolide õpilastele muuhulgas ajalugu ja ühiskonnaõpetust Venemaa õppematerjalide põhjal,» teatas ministeeriumi pressiesindaja

«Arusaamatuks jääb, miks on vaja riikliku õppekava täitmiseks suures mahus täiendavaid lisatunde, mida õpetatakse teise riigi õppekava järgi tehtud materjalide põhjal, koolitusloata ja eksitava nimega asutuses,» võttis asekantsler Mart Laidmets kokku ministeeriumi hinnangu.

«Ministeerium väidab, et lisakursused, mille maht ületab 120 tundi või mis kestavad kauem kui pool aastat, peavad taotlema koolitusluba. Mina väidan jälle vastu, et kursuste maht ei ületa 120 tundi. Kui ministeeriumil on teised andmed, siis ma tahaksin neid näha,» ütles abilinnapea Mihhail Kõlvart linnavalitsuse pressikonverentsil.

«Ministeerium väidab ka, et sihtasutuses õpetatakse Venemaal välja antud õpikute järgi ja õpetatakse just Vene ajalugu. Tundub, et kahe aasta jooksul pole õpikute teema oma aktuaalsust kaotanud. Mäletatavasti kaks aastat tagasi oli õpikute teema ka kapo aastaraamatus väga aktuaalne,» meenutas abilinnapea.

«Sihtasutus Vene lütseum ei kasuta Vene ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpikuid sel lihtsal põhjusel, et nendega pole midagi teha matemaatika ja keemia tundides, mida lütseumis antakse,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles