Tallinna Kammerorkester esineb ilmakuulsal kontserdilaval Carnegie Hallis

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilvese ja majandusteadlase Paul Krugmani Twitteri-säutsudest tõukunud lühiooperi Nostra culpa  esiettekanne 2013. Solist Iris Oja, Tallinna Kammerorkester, dirigent Risto Joost.
President Ilvese ja majandusteadlase Paul Krugmani Twitteri-säutsudest tõukunud lühiooperi Nostra culpa esiettekanne 2013. Solist Iris Oja, Tallinna Kammerorkester, dirigent Risto Joost. Foto: LAURA OKS/PM/SCANPIX

Tallinna Kammerorkestri uue aasta esimese poole plaanidesse jääb Kalle Randalu esimese Mozarti-plaadi salvestus ning ülesastumine maailma ühel kuulsamal kontserdilaval Carnegie Hallis koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga Grammy laureaadi Tõnu Kaljuste käe all.

«Jaanuaris kandis kammerorkester Tartus ette Mozarti klaverikontserdid nr 11, 12 ja 13, soleeris Kalle Randalu, dirigent oli Juha Kangas. See on nende kahe jaoks uus algus  – aasta tagasi viisid nad lõpule üheskoos võetud eesmärgi kanda ette kõik Mozarti klaverikontserdid,» rääkis Tallinna Filharmoonia produtsent Andres Siitan. «Nüüd järgneb kontserdile samade klaverikontsertide plaadistamine Soome firmale Alba Records. On tähelepanuväärne, et kuigi Kalle Randalut teatakse kui väga head Mozarti-interpreeti, ei ole ta siiani veel salvestanud ühtegi tema klaverikontserti.»

Veebruarikuus jätkub koostöö Tallinna Linnateatriga, kus TKO ja Linnateatri näitlejad kannavad ette Olav Ehala, Valter Ojakääru, Uno Naissoo ja Evald Vainu laule. Kontserdid toimuvad 5. ja 6. veebruaril Salme Kultuurikeskuses. Traditsiooniks on olnud anda aastas üks kontsert koos Tallinna Muusikakeskkooli solistidega. Kontserti pealkirjaga «Kivimäe virtuoosid» juhatab 26. veebruaril Mikk Murdvee.

Märts toob Mozarti muusika ja Risto Joosti: tema idee on olnud kanda ühel kontserdil ette mõne tuntud helilooja esimene ja viimane sümfoonia. «Eelmisel hooajal alustati Haydniga, seekord tulevad 6. märtsil Vanemuise kontserdimajas ja 8. märtsil Estonia kontserdisaalis ettekandele Mozarti sümfooniad nr 1 ja 41,» rääkis Siitan.  «Samal kontserdil astub üles ka üks meie kõige suurema tähelennu teinud interpreete Kalev Kuljus. Teme esituses kuuleme Mozarti oboekontserti C-duur.»

Märtsis sõidab Tallinna Kammerorkester koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga kontserdireisile Sloveeniasse ja Austriasse. Pärdi ja Tüüri teoseid esitatakse 28. märtsil Mariboris ning 29. märtsil Kremsis.

Aprillis astub kammerorkester koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga üles Eesti Muusika Päevadel: Daniel Reussi juhatusel kantakse Eesti Muusika Päevade raames ette Toivo Tulevi muusikat.

Suurel reedel, 18. aprillil esinetakse Estonia kontserdisaalis jällegi koos EFK-ga. Kavas on Haydni «Lunastaja seitse viimast sõna ristil» ja Tüüri «Reekviem». Juhatab Tõnu Kaljuste.

Maikuu märksõnaks on Richard Straussi looming: 5. mail Estonia kontserdisaalis ja 6. mail Pärnu kontserdimajas tähistatakse lähenevat Richard Straussi 150. sünniaastapäeva, Olari Eltsi juhatusel esitatakse Mozarti ja R. Straussi lavamuusikat.

Tallinna Kammerorkester lõpetab oma kontserdihooaja 11. mail Mustpeade Majas. Eri Klasi juhatusel mängitakse põnev kava Schönbergi ja Schnittke muusikast. Seejärel esineb kammerorkester aga ka Eesti Kontserdi hooaja lõppkontsertidel 15. mail Tallinnas ja 16. mail Jõhvis. «Dirigendiks on eelmisel Birgitta festivalil orkestriga suurepärast tööd teinud Berliinis elav ja töötav dirigent Kristiina Poska ning kontserdil soleerib maailmakuulus Jaapani viiulivirtuoos Akiko Suwanai,» rääkis Siitan.

Mai lõpus sõidab kammerorkester koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga kontserditurneele Ameerika Ühendriikidesse. «Washingtoni Kennedy Keskuses ning New Yorgi Carnegie Hall’is esitatakse Tõnu Kaljuste juhatusel Arvo Pärdi muusikat,» rääkis Siitan.

Juunis-juulis esinetakse koostöös Nargen Festivaliga Kreegi päevadel Haapsalus. Juulikuiste tegemiste hulka kuuluvad esinemised Mustjala Festivalil ning Saaremaa Ooperipäevadel. «August toob juba Birgitta festivali ning põnevaid ülesastumisi jagub hulganisti ka sügisel algavasse uude hooaga,» kinnitas Siitan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles