Arhitektuur tuleb Kumusse

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Veebruaris saab Kumu dokumentaali raames vaadata arhitektuuriteemalisi filme.

Kumu Dokumentaal  pühendab oma veebruarikuu programmi arhitektuurile kolmandat aastat järjest. Sel korral näeb publik nelja filmi, millest igaüks esindab erinevat seost arhitektuuriga: maja- ja isikuelulugu, arhitektuurifotograafia ja -konkurss. Seansid toimuvad Kumu auditooriumis kolmapäeviti algusega kell 18 ja on vaatajatele vaba sissepääsuga.

Kumu dokumentaali raames linastuvad arhitektuurifilmid veebruaris:

5. veebruaril: Villa Tugendhat  (Saksamaa, 2013) Epöpoa Tšehhis, Brnos 1928–1930 ehitatud, tänaseks UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvast hoonest, Ludwig Mies van der Rohe ühest modernismi ikoonehitisest, villa Tugendhatist. Filmi juhatab sisse Ingrid Ruudi.

12. veebruaril: Mendelsohn'i lõputud visioonid (Iisrael, USA 2011).

1887. aastal Ida-Preisimaal keskklassi juudi perekonda sündinud Erich Mendelsohn on arhitektuuriajaloo salapärane ja traagiline figuur, kellest ei teata ehk liiga palju. Tema katkematud arhitektuurifantaasiad elustuvad aga rohketes visandites ning teda peetakse ekspressionistliku arhitektuuri suurkujuks. Mendelsohn oli maailmakodanik, kosmopoliit.

Mendelsohni loomingu tuntuimaks hooneks on ehk Einsteini torn Potsdamis (1919–1921), ent tema nime sünonüümiks on ka teras- või raudbetoonkarkassil suurte klaaspindadega kaubamajad, tehase- ja tööstushooned ning modernistlik kuurordiarhitektuur. Filmi juhatab sisse Mait Väljas.

19. veebruaril: Lucien Hervé, fotograaf vaatamata kõigele (Belgia, 2012)

Ungari päritolu prantsuse arhitektuurifotograaf Lucien Hervé’le (sünd. László Elkán, 1910–2007), kes alustas oma karjääri Le Corbusier' ihufotograafina, on siiani teenimatult vähe tähelepanu pööratud. Range, jonnakas ja isepäine kindlameelsus saatis teda läbi elu ning see peegeldub ka loomingus, mis on jätnud vaieldamatult sügava jälje fotograafia, eriti arhitektuurifotograafia ajalukku. Hiljem töötas Hervé koos Oscar Niemeyeri, Walter Gropiuse, Marcel Breueri, aga ka Alvar Aaltoga.

26. veebruaril: Võistlus (Hispaania, 2013)

Võistluste teema on arhitektuurifilmide hulgas populaarne ning sageli järgitakse šabloonset ülesehitust: režissöör jälgib ühe või mitme arhitektuuribüroo konkursil osalemist ning jäädvustatu on tavapäraselt filmitava ülistus väheste tõrvatilkadega meepotis. Angel Borrego Cubero kohati koomiline dokumentaal on tulvil häbenematut vuajerismi, mis lubab meil heita pilgu staar-arhitektide tegevuse köögipoolele – jäädvustamine oli tingimus, mis kirjutati mingil hetkel konkursitingimustesse sisse ...

Film on eriline just seetõttu, et režissöör, kes muide on ka ise arhitekt, ei näita mitte võistluse pingelisust, vaid toob esile tavapäraselt varju jääva aspekti – kliendi ja arhitektide edevuse.

Filmi maailma esilinastus toimus 2013 oktoobris Rotterdami arhitektuurifilmide festivalil. Filmi juhatab sisse Angel Borrego Cubero, vestlusringi viib läbi Triin Ojari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles