Kõlvart peab eliitkoole vajalikeks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linn peab südalinnas asuvaid ülelinnalise vastuvõtuga koole vajalikuks ja ei kavatse praegust süsteemi muuta.
Tallinna linn peab südalinnas asuvaid ülelinnalise vastuvõtuga koole vajalikuks ja ei kavatse praegust süsteemi muuta. Foto: Peeter Langovits

Tallinna südalinnas asuvate eliitkoolide õppesuunad ja spetsialiseerumine on üldtuntud ning omavad väärtuslikku kohta Tallinna ja Eesti hariduselus, teatas abilinnapea Mihhail Kõlvart vastuseks Põhja-Tallinna koolijuhtide ühenduse järelepärimisele.


Keskerakondlasest linnavolinik ja Põhja-Tallinnas asuva Tallinna kunstigümnaasiumi direktor Märt Sults esitas eelmisel volikogu istungil linnaosa koolijuhtide nimel Kõlvartile järelepärimise, milles taheti teada, millistel põhjustel peale ajalooliste või emotsionaalsete on mõistlik pidada haridusasutus Tallinna südalinna piirkonnas, kus ei ela koolikohtadele proportsionaalselt õpilasi ning on suur liikluskoormus.

«Hariduses, nagu enamikes teisteski eluvaldkondades omavad traditsioonid ja positiivse ajaloolise järjepidevuse hoidmine suurt väärtust. Nii puudutab see ka südalinnas asuvaid koole (nt Tallinna Inglise kolledž, Tallinna Prantsuse lütseum, Tallinna reaalkool, Vanalinna hariduskolleegium jt), kelle õppesuunad, spetsialiseerumine on üldtuntud ning omavad väärtuslikku kohta Tallinna ja Eesti hariduselus,» kirjutas Kõlvart vastuseks koolijuhtide avaldusele.

«Asjaolu, et mitme südalinna kooli vahetuse läheduses ei ela piisavalt lapsi, kellele kool oleks elukohale lähim, on võimaldanud muuta need koolid ülelinnalise komplekteerimisega koolideks. Taoline käsitlus tagab antud koolides antavale haridusele juurdepääsu kõikidele tallinlastele, kes soovivad, et nende lapsed konkureeriksid nendesse koolidesse. Seega on neisse koolidesse võimalus saada lapsel olenemata sellest, kas perel on kallis kinnisvara südalinnas või mitte, milline on perekonna majanduslik taust, oluline on vaid ausa konkursi läbiviimine, mille tagajaks peab olema kool,» lisas ta.

«Eeltoodust lähtuvalt saame tõdeda, et lisaks ajaloolisele ja traditsioonidel põhinevatele põhjustele on ennekõike just juurdepääsu võimaldamine soovijatele oluliseks argumendiks, miks on mõistlik pidada südalinna koole,» võttis Kõlvart kokku linnavalitsuse seisukoha.

Koos Sultsiga järelepärimisele alla kirjutanud Pelgulinna gümnaasiumi direktor Tõnu Piibur on Tallinncityle varem öelnud, et on loodud imidž, et kesklinnast saab hea hariduse ja kõik suruvad ennast sinna, kuigi sellega kaasneb transpordiprobleem.

«Tegelikult ei saa sealt paremat haridust, see on usutavuse küsimus. Tegelikult peab linn ju tagama hea hariduse kõikidele Tallinna kodanikele. Ei ole mõtet pidada kesklinnas neidsamu koole, mida linnaservas, kus inimesed tegelikult elavad, tuleb kinni panna. Nüüd on küsimus, et kui Mustamäel tuleb üks kool kinni panna, siis kas on mõistlikum panna kinni panna kool Mustamäel või on mõistlikum panna kinni kool seal, kus tegelikult lapsi ei ela,» ütles Piibur.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles