Invasõiduki juht sai odava lõuna asemel sajaeurose trahvi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Transpordiameti ja politsei ühisreidi käigus peeti pooleteise tunni jooksul kinni vähemalt 40 sõidukijuhti, kes sissesõidukeelu märki eirates vanalinna jalakäijate alale sõitsid.


«Aga mul on väga vaja sõita Viru 6, ma käin seal iga päev söömas,» räägib Viru väravate juures kinni peetud invamärgiga BMW X5 roolis istuv vanemaealine soome härrasmees. «Ma ei saa sellise ilma ja selliste teeoludega nii kaugele jala minna. Sellepärast see märk mulle antigi,» osutab ta esiaknal olevale sinisele invamärgile.

Politseiniku selgitus selle kohta, et kõnealune märk lubab küll keelatud kohas parkida, kuid mitte keelumärgi alt läbi sõita, jookseb härral mööda külge maha. Samuti ei sobi talle soovitus einestada mõnes sellises söögikohas, kuhu pääseb autoga ilma seadust rikkumata. «Ma pean just seal sööma, ma saan seal poole odavamalt,» selgitab mees üsna soravas eesti keeles.

Näljasele bemmimehele kirjutatakse välja sajaeurone trahv, nii nagu teistelegi Viru, Uue ja Valli tänava ristmiku juures tabatud liiklusrikkujatele. Selle peale sõidab ta rahumeeli oma sihtkohta ning koos kaassõitjaga tellitakse õlled lauda. Kõik neli hetkel vanalinnas tegutsevat patrulli saavad selle peale korralduse võimalusel juhi joovet kontrollida, kuid ilmselt lõpeb reid enne kui autojuhi lõunasöök.

Viru tänava keelumärgi alt sõidab läbi ka eravärvides auto, mille juht näitab ette politsei- ja piirivalveameti loa, mis tagab talle takistamatu läbipääsu. Mõni minut hiljem seisab eravärvides politseiauto ühe Suur-Karja tänava söögikoha ees, luba viisakalt esiklaasil ning autos olnud mehed lasevad lõunasöögil hea maitsta.

Veel üks autojuht, kellel jääb õigust ülegi, sõidab kell 11.15 vanalinnast välja. Teatavasti tohib vanalinnas autoga sõita hommikul kella kümneni ning sellele närviliselt sigaretti kiskuv juht loodabki. «Ma teenindasin õigeusu kirikut, kella kümneni ju tohib, ma sõitsin enne kella kümmet sinna,» seletab mees ja ei taha kuidagi aru saada, et kella kümneks peab ta olema mitte ainult jalakäijate alale sisse, vaid sealt ka ära sõitnud.

Vanalinna sissesõidupiirangust hoolimata sõidavad veel keskpäevalgi mööda vanalinna valdavalt erineva suurusega kaubikud. Enamus neist ilma kehtiva loata. Ajutine sissesõiduluba on sel aastal pruuni värvi ning korralikul juhil on see reeglina esiklaasi vahel.

«Loa taotlemine võtab aega umbes viis minutit. Kui satub mitu taotlejat ühele ajahetkele, siis võib rohkem minna, aga üldiselt käib see kiiresti. Ühekordne luba saadetakse samuti meiliga ja selle võib välja printida ja kontrollimisel esitada,» selgitab transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa.

Seda peab ta selgitama ka ühele naisterahvale, kes asjatult Müürivahe tänavale kolimisautot ootas. Kolimisteenuse kirjadega veok nimelt ilmselt ei julgenud politseinikke ja helkurvestides ametnikke nähes edasi sõita ja jäi Viru tänava lillekioskite juures seisma.
Vanalinna elanikel on Rüütelmaa sõnul alalised load. Samuti võivad kogu vanalinna territooriumil lisaks politsei-, pääste- ja kiirabiautodele ringi sõita veel erinevat sorti postivedajad ning mõned rahaveosõidukid. Kui on vaja midagi vedada ilmtingimata muul ajal kui hommikul kella kuuest kümneni, siis vähegi mõjuval põhjusel on võimalik kiiresti ajutine luba saada.

Vahetult enne reidi lõppu tõmbab endale häda kaela ühe Mercedese juht, kes Vene tänaval helkurvestis liiklusreguleerija märguandest ei hooli ja talle mööda sõites veel keskmist näppu näitab. Reguleerija märguande eiramise eest võib aga juba aresti saada. Keelumärgi alt läbi sõitmise eest ootab teda juba niigi sajaeurone trahv. Politseinike sõnul on mehel lisaks sellele veel ülevaatus tegemata ja vist mõni rikkumine veel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles