Kadrioru jaapani aeda rüüstas kasuahne hekipügaja

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani aed pole veel kaugeltki valmis, kuid pakub juba praegu ohtralt silmailu.
Jaapani aed pole veel kaugeltki valmis, kuid pakub juba praegu ohtralt silmailu. Foto: Liis Treimann

Tallinnas Kadrioru pargis rüüstati jaapani stiilis kujundatud aias kasvavat jugapuuhekki. Kadrioru park on esitanud munitsipaalpolitseile avalduse pahategija vastutusele võtmiseks.

Möödunud nädalal märkas Kadrioru pargivaht Jaapani aias kahtlaselt kohmitsevat meest, kes harvendas jugapuu hekki ja peitis ilusamad oksad jope alla kilepükste värvli vahele.

Kui pargivaht hekipügaja kinni pidas, selgus, et hekipügaja sai kokkuleppele ühe Tallinnas surnuaia kõrval asuva lillepoega, kus matusepärgi ja leinakimpe valmistatakse. Jaapani aia kaunid jugapuu oksad pididki rändama kauplusesse ja saadav raha mehe taskusse.

Kadrioru pargi juhataja Ain Järve on toimunust nördinud. Tema sõnul on jaapani pargi näol tegemist omaette filosoofiat kätkeva aiandusteosega, mis toetub elu ringkäigule ning looduse väljendusrikkusele. Seal on määratletud iga taime ning loodusliku objekti asukoht. Jaapani aias on inimene iseendaga, seal ei lärmata, spordita, sõideta jalgrattaga ega jalutata lemmikloomi. Talveperioodil aedu ei külastata - enamasti nad talveks suletakse.

«Praegune vandalismiakt võrdub pühaduse rüvetamisega,» on Järve napisõnaline. «Ma ei mõista, kuidas tuleb inimene oksi nüsima erilise auraga jaapani aeda.»

Järve sõnul on neil varem näpatud küll lilleistikuid ja puude-põõsaste väikevorme, kuid hekipügamine on esmakordne. «Hoidkem seda unikaalset 85 hektari suurust ilusat rohelist oaasi, mis teeb aasta läbi rõõmu väga paljudele inimestele. Jugapuuhekk ja sellega koos aia tasakaalustatud kujundus on rikutud, nagu ka ilu nimel vaeva näinud inimeste tuju,» lisas Ain Järve.

Kadrioru pargi jaapani aia on kujundanud Kyotost pärit aiakujundaja Masao Sone, kes õppinud aiakujundust Tokyos oma aednikust isalt, kes on omal alal tunnustatud nii Jaapanis kui ka Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles