Noor soome fotograaf näitab rahvusraamatukogus protestifotosid kriisikolletest

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusraamatukogu fuajeegaleriis saab 19. veebruarini vaadata noore soome fotokunstniku Aino Salmi fotonäitus «Tear Gas Ole! Protesti jõud piltides.»

Kolmekümneaastane soome fotograaf on piltidele püüdnud vahetu kogemuse protestiaktsioonidelt Moskvas ja Istanbulis. «2012. aasta mais toimusid Moskvas ligi 20 000 osavõtjaga suured rahutused. Inimesed nõudsid ausaid valimisi, poliitvangide vabastamist ning korruptsiooni piiramist. Umbes 400 protestijat arreteeriti, 80 sai vigastada. «Putinita Venemaa!», kajas üle Bolotnaja väljaku demonstrantide hüüd,» kirjeldab autor.

«Aasta hiljem tunglesid tuhanded protestijad Istanbulis Taksimi väljakul. Mõned inimesed olid katnud näo salliga. Nad teadsid, et varsti võib kogu väljak täituda pisargaasiga. Koguneti protestima konservatiivse valitsuse vastu. «Me oleme väsinud sellest jamast! Meie peaminister leiutab iga päev juurde suvalisi seadusi,» pahandas poiss läbi pabermaski,» kirjeldab näituse looja.

«Siis tuli gaas. See oli kollane ja oranž ning täitis kogu väljaku. Inimesed hakkasid köhima, silmad muutusid punaseks ning pisarad voolasid. Hingata oli raske. Seejärel kõndis keegi gaasimaskiga keset oranži suitsu ja hakkas laulma. Hoidis käsi üleval ja laulis: «Biber Gazi Oley! Biber Gazi Oley!» Temaga liitus alguses tosin, siis juba sadakond inimest. Laulmine ja hüüded rullusid üle Istanbuli tänavate justkui hiidlaine. Õhk oli paks suitsust, trotsist ja adrenaliinist,» meenutas Ainu Salmi näituse kirjelduses.

Aino Salmi on pärit Soomest. Ta õppis fotoajakirjandust Tampere Ülikoolis ning Taani Meedia- ja Ajakirjanduskoolis, on töötanud fotoajakirjanikuna Aamulehti juures ja vabakutselise fotograafina. Praegu õpib Aino Salmi magistriõppes dokumentaalfilmi režii alal Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakoolis.

Näitus jääb avatuks 19. veebruarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles