Mupo trahvis loomefirmasid kauplemisloa puudumise eest ebaseaduslikult

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munitsipaalpolitseinikud Tallinnas
Munitsipaalpolitseinikud Tallinnas Foto: Mihkel Maripuu

Munitsipaalpolitsei tegi hiljuti kümnetele Tallinna loomefirmadele kauplemisloa puudumise eest hoiatuse või trahvi, kuigi kohtu silmis pole kauplemisluba vaja ettevõttel, mis midagi käegakatsutavat ei müü.

Mitmed loomefirmad maksid vastu puiklemata paarikümneeurose trahvi ära - seda enam, et neid ähvardati kuni 32 000 eurose karistusega, üks firma läks siiski kohtusse ja mupo kaotas, vahendas ERR Uudised «Pealtnägijat».

Mupo kinnitusel polnud see siiski kurikaval skeem nõrganärvilistelt ettevõtetelt linnale raha kasseerida, vaid üks inspektor läks liiga hoogu, kes kaotab selle eest nüüd oma töökoha.

Veiko Anvelt on Tallinna kesklinnas asuva pisikese video- ja helistuudio Ajar Stuudiod OÜ juht, kes sai mõni nädal tagasi mupolt hoiatuskirja.

«No esialgu natuke oli hirmutav, kui tuleb kiri, et mulle antakse kolm päeva, et ilmuda muposse. Kui ma sellele kirjale ei reageeri, siis ähvardati sundtoomise ja 32 000 eurose rahatrahviga,» kirjeldas Anvelt.

Tallinna munitsipaalpolitsei arvates rikkus väike helistuudio kaubandustegevuse seadust, mille kohaselt on kauplejal lubatud tegeleda kaubandusega üksnes juhul, kui ta on registreeritud majandustegevuse registris. Ainuke probleem on, et Veiko firma ei tegelenud kaubandusega.

«Ma ütlesin, et meil ei ole siin kaupluse pinda, meil ei ole lahtiolekuaegu, meil ei ole füüsilist toodet, mida me müüme, meil ei ole lette, meil ei ole ladu, aga kahjuks ei tahetud sellest aru saada,» lausus Anvelt.

Mupos vaibal käies tehti helistuudio juhile selgeks, et targem oleks siiski firma registris arvele võtta ja selle eest 19 eurot tasuda. Mees tasus summa ära ja pääses rahatrahvist.

Sama libedalt ei läinud Eesti ühel suurimal reklaami- ja filmitootjal Kuukulgur Film, kellelt mupo nõudis sisse 32 eurot ja seda üsna kummalisel moel.

Kuukulgur Film OÜ režissöör Jan Erik Nõgisto selgitas, et trahvi sai ettevõtte tegevjuht Priit Aus eraisikuna ja seda kauba saatelehe puudumise eest.

Nõgisto hinnangul peaks üks ettevõte olema majandustegevuse registrisse kantud üksnes juhul, kui ta müüb või vahendab vallasasju ehk käegakatsutavaid esemeid. Digitaalselt üle antav intellektuaalne looming aga selle hulka ei kuulu.

Teenusmajanduse Koja tegevjuht Kristina Narusk leidis, et tänapäeval on keeruline millegiga üllatada, aga see tundus nii ebanormaalne, et sellele pidi reageerima.

Loomeettevõtteid ühendav Teenusmajanduse Koda on seisukohal, et mupo ametnik on kaubandustegevuse seadusest pisut vildakalt aru saanud. Ta on pannud kõik reklaami- ja produktsioonifirmad sisuliselt ühte patta ilusalongide, kaupluste ja toitlustusasutustega.

«Teenus hästi kitsas mõistes on juuksuriteenus, maniküüriteenus või autoremonditeenus aga teenus laiemas mõistes on igasugune loometegevus, teadmistepõhine teenusepakkumine, advokaaditeenus, IT teenused – et hakata kõigilt nendelt tegevusvaldkondadelt tegevusluba nõudma, see isegi täna ei ole seadusega kooskõlas,» lausus Narusk.

Tallinna munitsipaalpolitsei ameti juhataja Raik Saart ütles, et nende asutus ei pea kunstnike vastu mingit klaperjahti, vaid nad teevad lihtsalt oma tööd.

Kuukulgur Film selle põhjendusega ei rahuldunud ja läks kohtusse. Eelmisel nädalal otsustaski Harju Maakohus trahvi tühistada ja nõuda Tallinna linnalt kohtukulude katteks välja ligi 500 eurot.

 Mupo juht tõi välja, et süüdi on üks konkreetne ametnik.

«Ta oli teinud päris põhimõttelisi vigu ja ma ei tea, kuidas tal need asjad on siis niimoodi välja tulnud, sest tegelikult ei olnud ta sugugi mitte algaja, vaid päris pika staažiga ja politsei taustaga töötaja. Me oleme teinud vea ja nüüd on see küsimus, et kuidas me nüüd edaspidi peaksime käituma, et me edaspidi samasuguseid vigu ei tee ja selleks on üks äraproovitud meetod – me peame oma inimesi õpetama,» selgitas Saart.

Märtsikuust lähevad tema kinnitusel kõik mupo menetlejad politseikolledžisse sisekaitseakadeemiasse pikaajalisele kursusele.

«Saavad kõik otsast peale uuesti ära räägitud - ka see teadmine, mis aja jooksul meelest läinud -, et kõigil oleks sama tase, millest allapoole minna ei saa,» lisas Tallinna munitsipaalpolitsei ameti juhataja.

Teenusmajanduse Koja hinnangul ei ole teadmiste- ja loomepõhist teenust pakkuvatel firmadel eriregistreeringut vaja ning agarad mupo inspektorid võib viisakalt uksest välja saata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles