Tallinn tähistab veerandsajandi möödumist Balti ketist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti keti velotuuri start Toompea lossi ees 2012. aastal.
Balti keti velotuuri start Toompea lossi ees 2012. aastal. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus valmistub suurejooneliselt tähistama 25 aasta möödumist Eesti lähiajaloo suursündmusest - Balti ketist.


«Vaieldamatult mängis 1989. aastal korraldatud, Tallinnast läbi Riia Vilniusse kulgenud, kahest miljonist inimesest koosnenud ca 600 kilomeetri pikkune inimkett, mis juhtis tähelepanu Balti riikide saatuse määranud MRP sõlmimisest 50 aasta möödumisele, Balti riikide vabadusvõitluses hindamatult suurt rolli. Oleme seadnud eesmärgiks seda sündmust vääriliselt meeles pidada,» ütles linnapea Edgar Savisaar Raepressi vahendusel.

Tallinna linnavalitsus moodustas Balti keti 25. aastapäeva tähistavate ürituste ettevalmistamiseks eelmise aasta lõpul ajutise komisjoni. Komisjon sai ülesandeks esitada tänaseks linnavalitsuse istungile kavandatavate ürituste ja ettevõtmiste kava.

Üheks kesksemaks tähtpäevasündmuseks on plaanitud temaatilise ajastuhõngulise kavaga kontserttuur - kontserdid toimuvad nii Tallinnas kui ka veel kahes Eesti linnas, mida Balti kett toona läbis.

Pärnus on plaanis avada mälestustahvel - Balti keti idee sündis Pärnus Balti nõukogu istungil 15. juulil 1989. Mälestustahvel paigaldatakse Aisa tn 37 majale, kus peetud istungil see julge ja suurejooneline idee sündis.

Rahvarinde muuseumist alustab muuseumiööl 17. mail 2014 teekonda Balti keti lugu jutustav rändnäitus «Kes on Su kõrval?». Kõigisse peatuspaikadesse kaheks nädalaks üles seatav rändnäitus liigub Tallinnast edasi mööda keti teekonda läbi Eesti. Näituse tarbeks algatatakse ka Balti keti teemaliste fotode kogumine.

Kavas on ka ajalooliste materjalide publitseerimine - teemakohaste materjalide avaldamine ajalehtedes, kusjuures piirkondlikes väljaannetes keskendutakse just selle paiga seostele Balti keti looga.

Valmib ka dokumentaalmaterjalidel ning tänastel intervjuudel-üldistustel-järeldustel põhinev film Balti ketist ning raamat tööpealkirjaga «Balti kett 25», mis jutustab ajaloolise tähtsündmuse loo sõnas ja pildis, projekti kaasatakse konsultante Lätist ja Leedust.

Koostöös Rahvarinde muuseumiga valmib veebileht, millele kogutakse info Balti ketist, Rahvarindest ja teistest seotud teemadest. Tallinn võõrustab ka 23.-24. Augustil toimuvat Balti ketile pühendatud jalgrattatuuri, mis saab alguse Pärnust ja lõpeb Tallinnas.

Balti kett on Eesti, Läti ja Leedu rahva ajaloos seni suurim ühine aktsioon ja suurim rahumeelne protestiaktsioon, mida on Euroopa kunagi näinud. Aktsiooniga tähistati Balti riikide sõjajärgset saatust määranud Molotovi-Ribbentropi pakti kuritegeliku salaprotokolli sõlmimise 50. aastapäeva.

Balti keti lülitamine 2009. aastal UNESCO Maailma Mälu programmi kinnitab selle mõjuka rahumeelse aktsiooni laiaulatuslikku tähendust maailma ajaloos.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles