Ministeerium: meie Tallinna koolivõrku puudutavaid otsuseid ei tee

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Südalinna kool.
Tallinna Südalinna kool. Foto: Peeter Langovits

Haridusministeerium andis vastuseks Tallinna linnapea avaldusele teada, et otsuseid linna koolivõrgus saab teha ainult linn ise.

Ministeeriumi andmetel on gümnasistide arv Tallinnas langenud üheksa aastaga peaaegu poole võrra, 12 tuhandelt seitsmele tuhandele, kuid gümnaasiumiastmete arv vaid umbes 7 protsenti. 7-9. klassi õpilaste arv on vähenenud 13 tuhandelt 8 tuhandele.

 Vaid nooremate laste arv on ministeeriumi andmeil hakanud kasvama, tõustes eelmise õppeaastaga võrreldes tuhande võrra. Samal ajal on lapsevanemad korduvalt pöördunud ministeeriumi poole probleemiga, et mõni kool on ülerahvastatud ja õppetööd korraldatakse mitmes vahetuses. Kõiki ümberkorraldusi olnuks võimalik planeerida põhikoolis ette vähemalt seitse aastat ning gümnaasiumis ju enam kui kümme aastat. Lapsed sünnivad tunduvalt varem kui kooli jõuavad.

Koolivõrgu korrastamata jätmisest tingitud probleeme iseloomustavad ministeeriumi hinnangul äärmuslikud, kuni kolmekordsed erinevused koolide klassitäituvuses. «Tallinna enda koolivõrgu arengukava ütleb, et põhikoolis ulatub klassitäituvus 16 lapsest kuni üle 30 lapseni koolis. Gümnaasiumis ulatub klassitäituvus 12 õpilasest klassis 37 õpilaseni klassis. Osas koolides on vabu kohti üle, teistel jällegi õpilasi napib. Samuti on linnal gümnaasiume, mille gümnaasiumiosa pole suletud hoolimata sellest, et seal pole ühtegi last (nt Ranniku gümnaasium),» seisab ministeeriumi teates.

Tallinna koolivõrguga tegelemata jätmise tulemus on ministeeriumi hinnangul usaldamatus paljude koolide vastu, mida toidab nii hirm kiratseva kooli tuleviku pärast kui ka mured õppetaseme üle. Samal ajal on süvenenud koolikohtade puudus kesklinna koolides, kuhu vanemad oma järeltulijaid iga hinna eest soovivad saata, sest kodulähedase põhikooli perspektiivides ei olda kindlad. Nõudlust on hakanud kompenseerima juba erasektor, sellest annab märku ka Reaalkooli juurde tasulise erakooli loomine.

Tallinncity kirjutas mõni aeg tagasi, et Tallinna südalinna kooli (endise Tallinna Liivalaia gümnaasiumi) hoolekogu on asunud internetikeskkonnas koguma lapsevanemate, õpilaste ja vilistlaste allkirju mitte nõustuda Tallinna linnavalitsuse plaaniga liita Tallinna südalinna kool ja Tallinna ühisgümnaasium. Tallinna haridusameti juhi Andres Pajula sõnul pole midagi veel lõplikult otsustatud. Jutud käivad ka Mustamäe koolide ühendamisest, iseäranis kavast liita  Tallinna 37. keskkool Arte Gümnaasiumiga, kuid Tallinna 37. keskkooli direktor Sirje Sepp ütles Tallinncityle, et ühtki otsust liitmise kohta veel pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles