IRL: Tallinn hoiab kõrvale nii seaduse kui kohtuotsuste täitmisest

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme erakool.
Nõmme erakool. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

IRLi fraktsioon andis tänasel linnavolikogu istungil üle eelnõu, millega nõutakse, et Tallinna linnavalitsus täidaks seadusega ettenähtud kohustust ja maksaks linna erakoolidele välja tegevuskulude võlgnevuse. Täna on ainus võimalus erakoolidel tegevustoetuseid kätte saada kohtuteed käies.


2011. aasta 1.septembrist kehtima hakanud erakooliseadus kohustab kohalikku omavalitsust osalema kooli tegevuskulude katmises vastavalt kooli nimekirjas olevate Tallinnas elavate laste arvule.

«Hariduse valikul on otsustav sõna vanematel. Kuivõrd Tallinna linn ei paku alternatiivhariduse võimalust, seda ka keeruliste erivajadustega lastele, on vanemate loogiline käitumine luua selleks otstarbeks väikesed erakoolid, mis õpetavad lapsi eriprogrammi alusel ning lähenevad eriliste laste individuaalsetesse eripäradesse lugupidamise ja arvestamisega,» ütles linnavolikogu IRLi fraktsiooni liige Riina Solman.

«Tallinna linn on seisukohal, et seadusega ette nähtud kohustus on põhiseadusevastane ja sellega on neile pandud riikliku ülesande täitmise kohustus ilma, et riigieelarvest oleks eraldatud selle täitmiseks vajalikke vahendeid. See väide pole aga asjakohane: esiteks pole sellesisulist paragrahvi kuulutatud põhiseadusega vastuolus olevaks ja seega on õigusnorm kehtiv. Samuti on ka enne erakooliseaduse vastuvõtmist vahendid kogu aeg olemas olnud - erakoolide lastevanemate tulumaks on laekunud ja laekub Tallinna linnale,» selgitas Solman.

«Täna on löögi all mitmete väikeste erakoolide käekäik - üks kool on pidanud enda käigushoidmiseks võtma pangalaenu, teine kaalub õpetajate koondamist. Tegemist ei ole lastevanemate eralõbuga, vaid sooviga arendada oma last individuaalsete eripärade alusel, mida suured munitsipaalkoolid teha ei suuda ega saagi. Loodan siiralt, et Tallinna Linnavalitsus hakkab täitma seadusega ettenähtud kohustusi ja lõpetab nii seaduse, kui ka kohtuotsuste täitmisest kõrvalehoidmise,» ütles Solman.

Eraüldhariduskoolide ühenduse juhatuse esimees on öelnud, et Tallinn on võlgu kõikidele erakoolidele. Tänaseks jõustunud kohtulahendid on üleval Riigi Teatajas, kehtivad positiivsed kohtuotsused on Rocca al Mare Koolil ja Haridus- ja Kultuuriseltsil Läte. Teadaolevalt on kohtute menetluses ka muude koolide ja koolipidajate kaebuseid, mis ei ole jõustuva lahendini jõudnud, sest linn on need edasi kaevanud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles