Arvamus: ärge karistage ettevõtjaid, parem motiveerige politseinikke

, Tallinna korrakaitsekomisjoni liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TOOMAS VIKS
TOOMAS VIKS Foto: Valimised

Tänavu 13. jaanuaril kirjutati Kesklinna valitsuses alla haldusaktile kahe ettevõtte kauplemisaegade muutmiseks, mille kohaselt peavad 18 aastat Tallinna vanalinnas tegutsenud Nimeta Baar ja Shooters alates 10. veebruarist oma uksed varakult kinni panema. See meede oodatud tulemust ei too, sest Suur-Karja tänaval on veel mitu varahommikuni avatud lõbustusasutust.

On ilmselge, et kui kaks eelmainitud baari varem uksed sulgevad, valgub suur osa massist naaberbaaridesse. Kohe kindlasti ei lahku koju magama just probleeme tekitavad purjus ja jauravad jõmmid, keda on ehk väike osa baarikülastajatest. Nende peale hakkab vaid korrakaitse hammas! Probleemiks on ju eelkõige eestlaste joomiskultuuri puudumine. Probleemiks pole lõbustusasutus, kus on kord tagatud, vaid just tänaval lärmavad tegelased. Põhjuseks on loomulikult asjaolu, et eestlaste joomiskultuur on alla igasuguse arvestuse. 

Südalinna piirkonnas napib politseipatrulle

Kellegi jaoks pole uudis, et Tallinna kesklinn on suurima kuritegevusega linnaosa. Vanalinnas laaberdavad jõmmid, sadamas tegutsevad vargajõugud tühjendavad turistide autosid, Tammsaare pargis pommivad narkomaanid linnakodanikelt raha.

Kõhe on lugeda Põhja prefekti Kristjan Jaani avaldust, et politsei  on jõudnud olukorda, kus paljudes patrullides on vaid üks politseinik ja teine abipolitseinik ehk n-ö piiratud võimekusega patrull. Sellistel juhtudel  võib tekkida olukord, kus teatud sündmustele see patrull reageerida ei saagi. Enim lahkuvad politseist just patrullpolitseinikud ning piiratud võimekusega patrullidel puudub võimekus reageerimaks ohtlikule sündmusele. Väljakutseid Suur-Karja tänavale pean kindlasti üpris ohtlike kilda, sest alkoholijoobes rahvamassi seas ennast kehtestada, eriti piiratud võimekusega patrullil, on praktiliselt võimatu.

Ettevõtja karistamine pole antud olukorras lahendus

Baariomanike karistamine ei too soovitud tulemust, samuti jäävad riigikassasse laekumata tuhanded eurod maksuraha. Lahenduseks oleks politseiüksuse loomine, mille prioriteediks oleks just Tallinna südalinna turvalisuse tagamine. Kesklinnas on turvalisusega probleeme kõikjal, ka päevasel ajal. See ressurss tuleks siseministeeriumil leida, et motiveerida politseinikke minema patrullpolitseinikeks. Kaabakad on alati meie hulgas olnud ega kao kuhugi.  Paraku mõistavad sellised seltsimehed toore jõu keelt ning neid ohjeldab vaid politsei jõuline kohalolek südalinnas. Aga laske baaripidajatel teha oma tööd, politseil aga teha seda, milleks nad on ellu kutsutud – korda tagada!    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles