Taksod kaotavad õiguse kesklinna tänavatel seista

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru tänava alguses olev liiklusmärk keelab taksodel ühel tänavapoolel peatumise ja parkimise, kuid sellest hoolimata võib taksosid seal iga päev seismas näha.
Viru tänava alguses olev liiklusmärk keelab taksodel ühel tänavapoolel peatumise ja parkimise, kuid sellest hoolimata võib taksosid seal iga päev seismas näha. Foto: Liis Treimann

Tallinna linn kavandab taksoeeskirja muudatust, mis keelab taksodel kesklinna tasulise parkimisala piires väljaspool taksopeatusi kliente oodata.


Kõige hullematesse kohtadesse, nagu näiteks Viru tänava lõppu ja Draamateatri kõrval oleva peatuse juurde on juba praegu paigutatud peatumist ja parkimist keelavad märgid lisatahvliga «Taksodele».

Transpordiameti linnatranspordi osakonna juhataja Ruth Pärn selgitas, et märgid on seal seetõttu, et kliente ootavad taksod kipuvad nendes kohtades seisma ka väljaspool taksopeatusi. Ning seekord ei kavatse transpordiamet piirduda paari liiklusmärgiga.

Pärna sõnul on praegu töös taksoveo eeskirja muudatus, mis sätestab, et tasulisel parkimisalal tohivad taksod seista ainult taksopeatustes. «Tasuline parkimisala on suhteliselt komplitseeritud koht ja seal on palju sõidukeid, kes ei mahu parkima. Selle tõttu ei saagi taksod seal kliente oodata. Sest ega need taksod seal niisama ei seisa, nad ootavad ikkagi kliente,» selgitas Pärn.

Eeskirja muutmine peaks tegema lõpu olukorrale, kus taksojuhid passivad oma sõidukitega südalinna kõige kuumemates kohtades, nügivad vaikselt parkimiskella osuteid edasi ega maksa kallihinnaliste parkimiskohtade kinnihoidmise eest sentigi.

Viru tänava lõpu sellele küljele, kus asuvad lillekioskid, on pandud lausa kolm parkimist reguleerivat märki. Pärn möönis, et need on seal parajat segadust tekitanud ning esmaspäeval leidsid transpordiametnikud, et ilmselt tuleb nende arvu vähendada ja jätta sinna üks liiklusmärk, mis keelab nii peatumise kui parkimise, sealhulgas ka taksodel.

«Asi on selles, et kaks kolmandikku taksodest sooviksid seista just Viru tänava otsas. Aga kõik ei mahu ju sinna seisma. Ning autosid on seal praegu nii palju, et inimesed ei mahu enam kõndima,» lausus Pärn.

Taksoveo eeskirja muudatus on Pärna sõnul kooskõlastusringil ja peaks jõudma järgmisel nädalal linnavalitsuse istungile. Muudatuse sisu on see, et vanalinnas, südalinnas ja kesklinnas tasulisel parkimisalal tohib takso seista ainult taksopeatuses. «See pole mitte taksojuhtide kiusamiseks, vaid selleks et ka teistel oleks ruumi linnas liigelda,» rõhutas ametnik.

MTÜ Eesti Taksojuhtide Liit juhatuse liige Lembit Poolak leidis, et niisugune seadusemuudatus oleks vastuolus ühistranspordiseaduse põhimõttega tagada ühistranspordile eelisareng.

Ta lisas, et niisugune muudatus soosib piraattaksojuhte ja niinimetatud juhiga autorendi teenuse pakkujaid, keda on niigi linnas järjest rohkem näha ning takistab taksonduse normaalset arengut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles