Liviko hakkab Viru Valget Aserbaidžaani eksportima

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

AS Liviko saatis täna Aserbaidžaani poole teele koorma nii seest kui väljast uuenenud Viru Valget. Janek Kalvi rõhutas Viru valge puhul kodumaisust - viin on tehtud Eesti nisust.  Eesti viina kui ekspordiartikli olulisust kinnitasid ka põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ning Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

AS Liviko kasutab nüüdsest Eesti enimmüüdud ja eksporditud kvaliteetviina Viru Valge valmistamisel ainult kodumaist teravilja ja lisas selle mägiks pudelile kleebise «Eesti teraviljast». Täna pidulikult Aserbaidžaani lähetatud saadetis lisab Viru Valge maailmakaardile 24. turu, kuhu nüüdsest Eestis võrsunud vili jõuab. Esimene Viru Valge kodumaise teravilja tarnija on AS Tartu Mill.

Nõudmised Viru Valge tootmiseks sobiva piirituse kvaliteedile ületavad oluliselt Euroopa Liidus kehtestatud nõudeid põllumajandusliku päritoluga toidupiiritusele.Eestis võrsunud viljast valmistab Viru Valgele piirituse Lätis Madona piirkonna Biodegviela SIA piiritusetehases. Livikole vajalikes kogustes garanteeritud kvaliteediga piiritust ei õnnestu kahjuks Eesti piiritusetootjalt tarnida.

«Uudis Eesti teravilja kasutamisest ei muuda Viru Valge ekspordistrateegiat. Eksporditurgudel võistleb Viru Valge maailma kõige vägevamate premium-klassi kaubamärkidega ning olulised on bränding, kvaliteet ja traditsioonid,» selgitas AS Liviko ekspordidirektor Neeme Naaris.

«Kogu toodetavast Viru Valgest müüakse kolmandik välisriikides, nagu ka kogu Liviko toodangust. Viru Valge uusim ekspordiriik on Aserbaidžaan, millest tõotab tulla suur eksporditurg, kuhu Liviko müüb ka Vana Tallinna ja St Crystali likööri,» täiendas Neeme Naaris.

«Viru Valgel läheb väga hästi ka pikaaegsetes ekspordiriikides nagu Soomes ja vodka sünnimaal, Venemaal ning igal aastal on Liviko suutnud eksporditurgude arvu kasvatada,» rääkis Neeme Naaris.

Nüüdsest viib Viru Valge Eesti teravilja juba 24 riiki üle maailma. Viru Valge eksporditurud on: Soome, Venemaa, Jaapan, Hiina, Tai, India, Bahrein, Läti, Leedu, Poola, Saksamaa, Taani, Holland, Portugal, Prantsusmaa, Ühendkuningriik, Gibraltar, Austria, Bulgaaria, Gruusia, Türgi, Usbekistan, Aserbaidžaan ja Austraalia.

AS Liviko alustas üleminekut Eesti teraviljast Viru Valge tootmisele 2013. aasta oktoobrist ja nüüdseks on kogu Viru Valge tootmine Eesti viljast valmistatud piiritusele üle läinud. Ka praegu poodides müüdav ilma Eesti teravilja kleebiseta Viru Valge viin on suure tõenäosusega valmistatud juba Eestis kasvanud viljast.

Viru Valge on Eesti rahvuslikku sümboolikat ja identiteeti kandev kvaliteetviin, mille tootmise traditsioonid ulatuvad 1962. aastasse. Viru Valge on Eesti enimmüüdud kvaliteetviin ja Eestist enim eksporditud viin. Legendi järgi sai Viru Valge eluõiguse tänu Soome Vabariigi presidendile Urho Kaleva Kekkonenile, kes selle maitsest vaimustus. Nimi Viru Valge tuli käibele ligi sajandi eest, kui sellega hakati Soome kuiva seaduse ajal eestimaise päritoluga viina tähistama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles