Soomlased toovad argitoimetused Tallinna, tahavad siin aga ka kultuuri nautida

, tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased pakkusid Soome suurimal turismimessil ka Sangaste kama, mille segasid joogiks Oliver Loode ja Kadi Ploom.
Eestlased pakkusid Soome suurimal turismimessil ka Sangaste kama, mille segasid joogiks Oliver Loode ja Kadi Ploom. Foto: Kristel Kossar

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) hiljutisest uuringust selgub, et rohkem kui tuhandest küsitletud soomlasest olid kõik vähemalt korra Tallinnas käinud, peaaegu 70 protsenti väisab Eestit üle kolme korra aastas.

«Põhjanaabrid toovad Tallinna ja lähiümbrusse oma argitoimetused: käivad siin autot parandamas, hambaarsti juures ja poes. Nüüd on küsimus, kuidas neid pealinnast kaugemale saada,» rääkis EASi juhatuse liige Martin Hirvoja sel nädalal peetud Soome suurimal turismimessil Matka 2014.

Kuigi suur osa küsitletutest oli vastanud, et Tallinna tõmbavad neid soodsad kaubad ja teenused, sealhulgas alkohol, tahab üha enam soomlasi Eestisse ostlemise asemel kultuurireisile tulla, kinnitasid nii reisifirma Matka-Agentit ärijuht Ilse Samuelsson kui ka Jussi Salonen firmast Matkapojat.

«Soomlasi võluvad näiteks giidiga tuurid Põhja-Eestis. Muidugi Saaremaa ooperipäevad ja Estonia teatri, aga ka Vanemuise etendused,» rääkis Samuelsson.

Eestit kui sihtkohta tutvustas Põhjamaade suurimal turismimessil, mida väisab ligi 100 000 inimest, üle paarikümne Eesti ettevõtte. Saarlased loodavad kultuuriturismi nišši võimalikult hästi ära kasutada – soomlaste seas populaarseks saanud Saaremaa ooperipäevade kõrvale kerkib muusikafestival ka madalhooajal.

«Ühtegi turisti ei tohi võtta iseenesestmõistetavalt. Praegu polegi küsimus mitte niivõrd selles, kuidas turistide tähelepanu köita, kuivõrd kuidas seda hoida ja suunata, et nad Eesti erinevaid sihtkohti avastaksid,» nentis turismimessil Eesti väljapanekut külastanud majandusminister Juhan Parts.

Pereturiste, kes praegu eelistavad Eestile veel mõnd muud sihtkohta, loodab Eesti köita vastvalmiva Lottemaaga, juba praegu ületavad Tallinna loomaaed ja meremuuseumi Lennusadam külastajate arvu poolest soomlaste kuulsat Muumimaad ja Heurekat.

Hirvoja näeb võimalusena mereturismi – väikelaevasadamate väljaehitamine võimaldab jahiga mõnusalt Eestisse seilata. «Samuti on meil valged liivarannad, mis võiks soomlastele meeldida,» rääkis ta.

Üheks väljundiks võiks Hirv­oja sõnul olla ka mõisaturism. Samuti loodab Eesti koostöös Soome ja Venemaaga ning lennufirmade abiga tuua maale Aasia turiste, et praegu Helsingist läbi lendav transiiditurist veedaks päeva ka Tallinnas ja Peterburis.

Sama uuringu kohaselt ei leia 10 protsenti küsitletud soomlastest põhjust, miks Eestisse ikkagi minema peaks. Enim olid vastanutest sellisel seisukohal noored. «Seal on liiga palju purjus soomlasi ja liiga palju viinavedajaid,» kirjutas üks küsitlusele vastanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles