Nimeta Baari omanikud soovivad õiglast kohtlemist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

18 aastat Tallinna vanalinnas tegutsenud Nimeta Baari omanikud leiavad, et linnavõim teeb lahtiolekuaja lühendamisega neile liiga ning et jõumeetodite kasutamise asemel võiksid baariomanikud ja ametnikud maha istuda ja ühiselt lahendusi otsida.


«Põhisüüdistus meie aadressil on see, et reede ja laupäeva öösiti siin viibivad siin tänaval inimesed, kes lärmavad, tarvitavad alkoholi ja rikuvad korda. Aga need inimesed ei ole meie kliendid,» kinnitas Nimeta Baari üks omanikest Vallo Palvadre. Peale tema kuuluvad baari omanikeringi veel üks austraallane, inglane ja iirlane.

«Meil on kord majas, turvamees on uksel. Ühtegi inimest ei lasta oma joogiga sisse ja samuti ei tohi keegi oma klaasiga eest välja minna. Me ei taha endale probleemseid kliente. Meie baaril ei ole 18 tegutsemisaasta jooksul olnud ühtegi rikkumist,» toonitas Palvadre.

Ta rääkis, et Suur-Karja tänava baariomanikud on välja pakkunud võimaluse, et siinsed baarid võiksid ühiselt katta politsei autopatrulli kohalviibimise kulud. «Näiteks öösel kella kaheteistkümnest viieni võiks üks autopatrull siin tänaval viibida ja see distsiplineeriks pidutsejaid kindlasti märgatavalt. Meilt on küsitud, et miks me ei palka turvamehi tänavale korda hoidma, aga eraturvameestel ei ole tänapäeval inimeste silmis kahjuks enam mingit autoriteeti. Nad ei tohi kedagi kinni võtta ega isegi kelleltki tänaval jooki käest ära võtta ja inimesed teavad tänapäeval oma õigusi väga hästi,» rääkis baariomanik.

Ta nentis, et kui Nimeta Baar keskööl sulgeda, siis ei lähe olukord Suur-Karja tänaval kriipsu võrragi paremaks, sest samal tänavalõigul asub veel viis baari, mis on avatud kella kuueni hommikul. «Me püüame siia saada vanemat ja soliidsemat publikut. Meil on ka kaks suurt suitsuruumi, erinevalt mõnest teisest sellel tänaval asuvast baarist. Nii et klientidel pole vaja tänavale purjus massi hulka minna,» ütles Palvadre.

«Meie kliendid istuvad laua taga ja naudivad oma jooke. Me ei poolda püstijala peal joomist. Inimesed istuvad rahulikult lauas ja naudivad oma jooke koos suupistetega. Me ei kutsu inimesi siia jooma, vaid õhtut veetma.
Purjus ega agressiivseid inimesi me sisse ei lase. Meie moto on: «We serve drinks, not drunks». Tugevalt purjus inimesed ei ole ärile kasulikud, pigem vastupidi. Nad peletavad tulusad kliendid eemale,» lisas baari teine omanik Andrew Gleeson.

Kesklinna vanema Mihhail Korbi sõnul aga on kompromisside tegemise aeg möödas. Linnaosavalitsus kehtestas Nimeta Baarile ja naabruses asuvale Shootersile piirangu, mille kohaselt tuleb baarid alates 10. veebruarist sulgeda pühapäevast neljapäevani keskööl ning reedeti ja laupäeviti kell üks öösel.

Korb selgitas, et kõnealused kaks joogikohta võeti esimestena ette just seetõttu, et nende kohta on samas majas elavad inimesed esitanud kõige rohkem kaebusi. «Tegutseme vastavalt selle, kuidas materjali koguneb. Me ei saa lihtsalt minna ja öelda, et paneme selle või teise baari kinni sellepärast, et meile ei meeldi, mis tänaval toimub. Kõik peab käima seaduse järgi ja küll me jõuame ka teiste baarideni,» ütles Korb.

Palvadre möönis, et naabritega on arusaamatusi olnud, aga baaris on läbi viidud vähemalt kümme müramõõtmist, viimane kord enne jõule ning alati on kõik korras olnud. Selle eest, mis tänaval toimub, baar aga vastutata ei saavat.

Nimeta Baar on ka tuntud spordivõistluste vaatamise koht ning varane sulgemisaeg jätaks paljud jalgpallifännid ilma võimalusest vaadata lõbusas seltskonnas suurtelt ekraanidelt suvel toimuva jalgpalli MMi ülekandeid, kuna Eesti aja järgi algavad mängud pärast südaööd. Juba veebruaris aga algab USAs ameerika jalgpalli Superbowl, mille ühisvaatamisele lahtiolekuaja piiramine samuti kriipsu peale tõmbab.

Palvadre sõnul ei taha baariomanikud asju kohtus lahendada, vaid otsivad linnaga kompromissi. Korb seevastu kinnitas, et ametnikud on oma tööd hästi teinud ja kõik põhjalikult ette valmistanud ning linnaosavalitsus on võimaliku kohtuprotsessi puhul võidus üsna kindel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles