Energia avastuskeskus kutsub nädalavahetusel «Valguse» perepäevadele

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energia avastuskeskus.
Energia avastuskeskus. Foto: Andres Haabu

Eeloleval nädalavahetusel, 18. ja 19. jaanuaril saab Energia avastuskeskuses interaktiivsel teadusnäitusel «Valgusest elektrini» avastada, mängida, õppida ligi viiekümne magnetite, elektri, heli, valguse ja robotite eksponaadiga.


Esimese elektrilise valgustussüsteemi ehitas Ameerika leiutaja Thomas Alva Edison. Juba 131 aastat tagasi, 19. jaanuaril, jõudis valgus esmakordselt meie tänavatele kasutades õhuelektriliine. Energia avastuskeskus pakub sel puhul võimalust veeta tore päev perega näitusel «Valgusest elektrini» ja kutsub meisterdama oma valgusallikat.

Valguse töötoas saab meisterdada LED-laternaid. Iga laps saab oma töö kaasa. Töötoad toimuvad kell 12, 13, 14, 15 ja 16 eesti- ja venekeelse juhendamisega.

«Pimedal ajal on hea meenutada, millal elektrivalgus me kodudesse ja tänavatele jõudis ning rääkida Thomas Alva Edisonist, kes on leiutanud lisaks elektrihõõglambile veel ka fonogrammi ja esimese töötava mikrofoni. Meil kasutatud dünaamilisi mikrofone mitme eksponaadi juures helinähtuste selgitamiseks,» ütles Energia avastuskeskuse juhataja Kertu Saks.

Vabaduse väljaku tunnelisaalis asuva näituse pileti olemasolul on kõigile külastajatele meisterdamine soodushinnaga kaks eurot. Meisterdamistele palutakse eelnevalt registreeruda telefonil 71 52 650 või meiliaadressil info@energiakeskus.ee

13 aastat nii lastele kui ka täiskasvanuile teaduse põnevamaid avastusi tutvustanud keskus jääb näitustega Vabaduse väljakule aastaks, kuni 2014 aasta suvel taasavatakse täielikult renoveeritud ja uuenenud ekspositsiooniga avastuskeskus Põhja puiestee 29.

Energia avastuskeskuse missioon on tekitada uudishimu, avastusrõõmu ja teaduse ning tehnoloogia mõistmist innovaatiliste ja põnevate kogemuste kaudu. Avastuskeskuse asutajateks on Eesti Energia, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna linn ja AS Tallinna Soojus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles