Linn lühendab Nimeta Baari avamisaega, baariomanik nõuab vabandamist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööelu pahandab vanalinna elanikke.
Ööelu pahandab vanalinna elanikke. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Tallinna Kesklinna vanema Mihhail Korbi esmaspäevase korraldusega lühendatakse vanalinnas asuvate Nimeta Baari ja baari Shooters lahtiolekuaegu, nii et alates 10. veebruarist tuleb baarid sulgeda pühapäevast neljapäevani keskööl ning reedeti ja laupäeviti hiljemalt kell üks öösel.


Kesklinna valitsuse avalike suhete nõuniku Kerttu Rakke sõnul on selle põhjuseks nimetatud baaridest kostuv müra ning baariklientide lärm tänaval, mis häirivad tugevalt kohalike elanike öörahu.

«Kesklinna Valitsus on saanud Suur-Karja tänava elanikelt hulgaliselt ja korduvalt kirju, kus nõutakse lärmitsejate korrale kutsumist ning baaride kauplemisaegade lühendamist. Kaebusi on esitanud igas vanuses inimesed, sealhulgas ka kahekümneaastased, mis näitab, et probleem ei ole ainult vanemaealiste konservatiivsuses, vaid et Suur-Karja tänaval toimuv ületab igasuguse taluvuse piirid: näiteks on lukustatud väravast hoolimata korduvalt tungitud Suur-Karja 4 hoovi, millega on tugevalt rikutud sealsete elanike õigust privaatsusele. Ei ole vahet, kas tegemist on äripäevaga või nädalavahetusega – tihtipeale on öösiti Suur-Karja tänaval lausa mitusada inimest,» selgitas Rakke.

Lisaks häirib inimesi rämps, klaasikillud ning erinevad kehavedelikud, mis jäävad pidutsejatest hommikutundidel tänavaile maha. Rakke sõnul on Suur-Karja tänava koristajail on raske täita lepingus märgitud kohustust saada tänav puhtaks hommikul kella seitsmeks, sest laga on nii palju.

Kesklinna vanem Mihhail Korb ütles, et kauplemisaegade lühendamine on hetkel ainus väljapääs ohjeldada ööelu Suur-Karja tänaval. «Mõistan, et kahe baari lahtiolekuaja piiramisega probleem ei lahene, ent see on esimene samm öörahu tagamise suunas,» lausus Korb. Ta lisas, et Nimeta baar ja Shooters on esimesed, mille kauplemisaegu sealkandis lühendatakse. Jätkuvalt tegeletakse elanike kaebustega teiste ettevõtete tegutsemise osas.

Nimeta Baari omanikfirmat Nimeta Management OÜ esindav vandeadvokaat Merle Järvala soovib samal ajal, et Tallinna linnavalitsus esitaks avaliku vabanduse abilinnapea Kalle Klandorfi väljaütlemiste eest möödunud nädalal raadio Kukus. Klandorf ütles intervjuus raadiojaamale, et Nimeta Baar, selle omanikud ja juhtkond levitavad sissetoodud lagakultuuri, mis pole Eestile omane.

«Äärmiselt taunitav on aga asjaolu, et abilinnapea esitas negatiivsed hinnangud tuginedes Nimeta Baari omanike rahvusele, väites halvustavalt, et tegemist on baari omanike poolt arendatava Inglismaalt pärit «läbukultuuriga». Nimeta Managament OÜ leiab, et abilinnapea on rikkunud head haldustava ja Eesti põhiseaduse põhimõtteid, mille järgi ei tohi kedagi diskrimineerida tulenevalt tema rahvusest või ühiskondlikust positsioonist,» seisab advokaadi poolt linnavalitsusele saadetud kirjas.

Ta juhib tähelepanu ka sellele, et erinevalt abilinnapea väidetest ei olnud esmaspäevase seisuga ei Nimeta Baari ega selle omanike suhtes jõustunud ühtegi otsust mistahes seaduse rikkumise kohta, samuti on pooleli meedias ohtralt kajastatud haldusmenetlus ja ettevõtte seaduslikud esindajad on menetluses veel ära kuulamata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles