Lugejad jagavad: parkimistasud üle maailma

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimine Tallinna kesklinnas.
Parkimine Tallinna kesklinnas. Foto: Toomas Huik

Tallinncity palus lugejatel jagada tähelepanekuid parkimistasude kohta: vastuseid saabus suur hulk, infot jagati muu hulgas näiteks parkimistasu kohta Lõuna Ameerikas, Miami Beachil või Jordaanias.

USA

Üks lugeja annab teada, et Miami Beachil maksvat parkimine dollar tunnist. Talle sekundeerib teine lugeja: «Munitsipaalparkimismaja on 20 dollarit ööpäev, kohaga probleeme pole - alati on koht olemas, olgugi et seal vist suurt polegi inimest, kellel autot poleks. Seda rannast ehk 3-4 minuti kaugusel,» muljetab ta.

Saksamaa

Lugeja kirjutab, et Saksamaal Ingolstadti kesklinnas maksab tund parkimist tõkkepuuga munitsipaalparklas1 euro ja 50 senti. «Piisavalt suur parkimisplats, kunagi ei ole täis. Kesksele jalakäijate tänavale on sealt viie minuti tee,» kirjutab ta.

Teine lugeja annab teada, et Hamburgis, otse Reeperbahni juures olevat suur parkimismaja, kus ööpäev parkimist läheb maksma 5 eurot. Kolmas lugeja kirjutab, et tema teada saab Berliini kesklinnas Straße des 17. Juni tänaval tasuta parkida ning Pariisis ja Brüsselis maksab ööpäevaringne parkimine kesklinna maa-aluses parklas 30 euro ringis.

Holland

Lugeja kirjutab, et Amsterdam on ülemiseks parkimistasu laeks pannud 5 eurot tunnist ja seda tööpäeviti 9-24 ja pühapäeval 12-24. Rotterdamis maksab parkimine 3.33 EUR/h südalinnas ning 2.40 EUR/h kesklinnas. Haagis maksab parkimine 2.40 EUR/h südalinnas kuni kl 18, 2.10 EUR/h südalinnas pärast kl 18 ja 1.70 EUR/ h mujal (või tasuta). Teine lugeja täiendab, et Amsterdami kesklinnas on neli tariifi, 5, 4, 3, ja 2.40 EUR/h.

Itaalia

Lugeja annab teada, et Itaalias, Sarzanas (Toscana), tuleb kolmetunnise parkimise eest kesklinnas välja käia 1 euro. Teine lugeja kirjutab, et on päris palju autoga Roomas liigelnud ja  kõikjal tasunud ühe parkimistunni eest ühe euro. «Isegi Vatikani ümbruses, kui vaid koha leiad, ja seejuures veel paljud tänavapooled päris tasuta,» kirjutab lugeja. «Pikaajaline parkimine, hommikust õhtuni maksab ainult 4 raha, ja öösel tasuta. Kallimalt kui Tallinnas olen tänaval parkinud vaid Amsterdamis ja Londonis,» möönab ta.

Teda täiendab aja teine kommentaator: «Jätsid ütlemata,et Rooma sissesõit maksab 6 eurot ja iga veedetud öö 1 eurot .Näiteks 7 ööd toob 7 eurot linnakassasse lisaks. Nii oli vähemalt kaks aastat tagasi,» kirjutab lugeja. Veel annab üks lugeja teada, et Itaalias Portofinos maksab üks tund parkimist 5.70 eurot.

Arvamusi Itaalia parkimistasude kohta leidus aga teisigi. «Näiteks Bolognas, mille vanalinn on umbes 4x4 km, pole vanalinnas mitte ainult võõraste autode parkimine keelatud, vaid kui sa ei ela vanalinnas, siis ei tohi sissegi sõita,» kirjutab üks lugeja. «Ehk siis linnad on erinevad, hinnad on erinevad - Tallinnas ei ole ühtegi põhjust, miks peaks vanalinnas parkimise eest maksma vähem kui 10 eurot tunnis. Südalinnas võiks kehtida ajapiirang 3 tundi, aga kesklinna alal peaks parkimine hoopis odavam olema,» leiab lugeja.

Norra

Lugeja teatab, et Norra linnas Bergenis maksab tund aega parkimist  40/30/20 NOK ehk 4.70/3.50/2.35 eurot sõltuvalt tsoonist. «Kesklinnas on tasuline parkimine kuni kl 17-ni, aga kesklinnas ja kesklinna lähedal asuvates elamurajoonides on tasuline kuni kl 23-ni. Paljudes kohtades on piirang - kas 1 või 2 tundi parkimist,» selgitab kommentaator.

«Elanikele on parkimiskaart 30 eurot/kuus, firmadele 79 eurot. Elamurajoonides olemas nädalakaart (47 eurot), päevakaart ehk 24h (11.7 eurot), ühe õhtu kaart (nt külalistele elamurajoonis - kl 17-23 - 4.70).

Taani

Lugeja teatab, et Kopenhaagenis on parkimine tasuline esmaspäeva kella 8-st hommikul kuni kella 5-ni laupäeval. «Sinine tsoon: 1.34 eurot/tund, roheline tsoon: 2.27 eurot/tund, punane tsoon: 3,88 eurot/tund,» jagab ta infot, toonitades, et riigipühadel parkimine tasuta. Teine lugeja täiendab: «Kopenhaagenis on parkimine tasuta alates kella 17-st laupäeval kuni esmaspäeva hommikul kella kaheksani. Muul ajal maksab parkimine öösiti u 0,40 eurosenti/ tund.»

Suurbritannia

«Londonis maksab parkimine kesklinnas 4.80 naela tunnis, maksimaalselt võib parkida 1-4 tundi, siis mine uut parkimiskohta otsima. Alla 2.4 naela on ülejäänud linnas raske parkimist leida. Röövlid!» on üks lugeja vihane.

Teine lugeja teatab, et Suurbritannias Leeds'is maksab kesklinnas, maaliinide bussijaama juures parkimismajas tund aega parkimist £ 2.

Oma muljeid saareriigist jagavad teisedki lugejad. «Lõuna- Inglismaal maksis parkimine ostukeskuse autoparklas £6 paev, mujal veidi vähem, aga nii £1-£2 tund. Parkisime oma auto Surbitoni rongijaama autoparklasse (Londoni eeslinn) terveks paevaks, et siis sealt Londonisse sõita,» muljetas lugeja.

Iirimaa

«Dublini kesklinnas parkimismajas maksis tund aega parkimist viimati 3.70 eurot. Võimalik,et mujal on odavam/ kallim,» kirjutab lugeja. «Üldiselt väldin kesklinna autoga minemist. Paljud tänavad on seal üldse ühesuunalised või avatud ainult ühistranspordile. Üks vale pööre ja oledki ühesuunalisel lõksus ja kesklinnast väljas. Mõttetu trügimine, parem käin bussiga.»

Tšehhi

Lugeja kirjutab, et Praha kesklinnas on parkimistunni hind sõltuvalt tsoonist ligikaudu 1.20 -2.00 eurot. Parkimine tasuline kl 8-18.

Soome

«Turu sadamas maksis kaks ööpäeva parkimist 14 eurot,» meenutab üks lugeja. «Lähed õhtul Stockholmi laevale, jätad auto parklasse. Tagasi saabud ülejärgmise päeva hommikul. Minu meelest sobiv hind ja tasakaalus kajutite hinnaga,» leiab ta.

Jordaania

Lugeja annab teada, et Jordaanias tasulist parkimist ei eksisteerigi. «Lihtsalt ei ole suudetud seda süsteemi sisse viia, kuna inimesed keelduvad maksmast. On proovitud, kuid tulemuseta,» kirjutab ta.  «Küll aga tegutsevad usinalt parkimiskontrolörid, kes trahvikviitungeid kirjutavad. Südalinnas on parkimine igal pool praktiliselt keelatud, parkimismaju ei ole ja parklaid samuti mitte, siis tulebki auto parkida ja loota, et kontrolör teieni seekord ei jõua. Kaval meetod riigile raha teenimiseks,» leiab lugeja.

Ecuador

Lugeja annab teada, et Lõuna-Ameerikas Ecuadori pealinnas Quitos maksab tund parkimist päevasel ajal üldiselt dollari. «Seda tänavatel, kus on valvur, kesvaatab, et keegi autot ei varastaks. Kõrvaltänavatel kus vastavat inimest ei ole on parkimine tasuta, kuid oht autost ilma jääda ka palju suurem,» kirjutab lugeja. «Öisel ajal kehtib samasugune süsteem, ainukese vahega, et üle kahe dollari ei küsi keegi parkimise eest, isegi kui pargitud on kauem kui kaks tundi. Kaubanduskeskustes ei pea parkimise eest maksma vaid siis kui oled midagi ostnud ja esitad tõestuseks ostutseki.»

Curacao

Kaugel käinud kommentaator annab teada, et Hollandi Antillide saareriigis Curacaol maksab tund parkimist kesklinnas 1 kohalik kulden ehk ~ 0,42 eurosenti. «Parkimine on tasuline esmaspäevast laupäevani kell 8 – 18.»

Kõige krooniks küsib kommentaariumis üks sarkastiline kommentaator: «Ja mis kasu sellest teadmisest on? Et hakkate Bagdadis parkima, seal jumala tasuta?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles