Müügimaks teeb väikepoodidele peavalu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kungla tänava keldripoe kliente ootab ees üheprotsendiline hinnatõus.
Kungla tänava keldripoe kliente ootab ees üheprotsendiline hinnatõus. Foto: Raigo Pajula

Väikeste toidupoodide omanikud tunnistavad, et üheprotsendiline müügimaks, mida nad peatselt Tallinna linnale maksma peavad hakkama, muudab nende elu tunduvalt raskemaks.


Kungla tänava keldripoe juhataja Lilia Vilde sõnul sunnib müügimaks kauplust hindu tõstma. «Üks protsent iseenesest ei ole ju väga suur summa, aga meie tulud on niigi väikesed. Ma maksan müüjatele kuus protsenti läbimüügi pealt. Ja kui ma hindu ei tõstaks, siis kaotaksin veel ühe protsendi. Nii et midagi pole teha, tuleb hindu tõsta,» lausus Vilde.

«Ei tahaks kuidagi hindu tõsta. Aga kuna ma olen seadusekuulekas kodanik ja maksan kõik maksud ära, siis ei ole mul valikud. Tegelikult on kogu see maks minu meelest absurd, aga seda enda kanda ma ei saa võtta ja pean selle võrra hindu tõstma. Meil on niigi hing vaevu sees, nii et mingit sisemist reservi, millest müügimaksu maksta, meil pole,» rääkis Salme ja Tööstuse tänava nurgal asuva kaupluse juhataja Galina Nugumanova.

«Meie ostjad on väga hinnatundlikud ja reageerivad ka üheprotsendilisele hinnatõusule väga valuliselt, see on kindel. Väikeste poodide jaoks on see väga tõsine probleem. Rikkad inimesed ju meil ostmas ei käi. Meil käivad peamiselt pensionärid, kes ei jõua kodust kaugemale, suurtesse kaubanduskeskustesse minna ja nende jaoks on see märkimisväärne hinnatõus,» lisas ta.

Soo ja Vana-Kalamaja tänavate nurgal hiljuti uksed avanud alkoholikaupluse Cristall direktor Gennadi Kok tunnistas, et pole veel otsustanud, kas tõsta müügimaksu võrra hindu või mitte. «Kaupluse avamisega on nii palju tegemist olnud, et pole olnud aega selle peale mõeldagi. Kuigi asi on tegelikult tõsine, sest suured kaubandusketid teevad oma hiigelallahindlustega meile niigi muret ja väga raske on konkurentsis püsida,» ütles Kok.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles