Vanasadama jahisadam pakub täisteenust ja kõrget hinda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanasadama jahisadam Admiraliteedi basseinis.
Vanasadama jahisadam Admiraliteedi basseinis. Foto: Raigo Pajula

Homme Tallinnas pidulikult avatava uue jahisadama juhid ise väidavad, et sadama hinnad on Piritalt kesklinna taksosõidu maksumuse võrra kõrgemad, kuid selle raha eest pakutakse klientidele ülihead asukohta ja täisteenust, mille hulka kuulub ka sauna kasutamine ja muud mugavused.
 

Vanasadamas Admiraliteedi basseinis asuva uue jahisadama ujuvkaide ääres on 62 kohta, millele lisanduvad seniste kaide kohad suurematele alustele. Näiteks hakkab samast väljuma Naissaare vahet sõitev Moonika.

Pidulik lindilõikamine toimub küll homme, kuid esimesed paadid ja jahid sildusid juba paar nädalat tagasi. Osa kaikohti Admiraliteedi basseinis broneeritakse pikemaajaliste lepingutega, kuid mingi arv kohti jääb vabaks suvalisel ajal tulevatele külalistele. Liikumine Vanasadama akvatooriumis tuleb koordineerida sadamakapteniga.

Tallinna Sadama avalike suhete juht Sven Ratassepp kinnitas, et uues jahisadamas on loomulikult avarust vähem kui Pirital, kuid kaikohad on välja ehitatud kõigi normide järgi. Varuks on veel üks rivi. Kui tänavune hooaeg näitab, et nõudlus on suur, lisatakse järgmiseks suveks veelgi kohti.

Vanasadama ööpäevane kaikoht kuni 9 meetri pikkusele alusele maksab 470 krooni. Kuni 12 meetrise jahi või kaatri eest tuleb välja käia 550, 13,5-meetrise laeva eest 630 ning kuni 18 meetrise veesõiduki eest 710 krooni.

Võrdluseks olgu öeldud, et Kalamajas Noblessneri ehk Peetri sadamas on alates juunist võimalik jahti või muud veesõidukit hoida 230 – 240 krooni eest ööpäevas. Pirital Kalevi juhtklubi sadamas maksab külaliskoht 300 krooni.

Ratassepp ütles, et endise C-terminali hoone ees on valmis avar terrass, kus saab meeldivalt aega veeta ning nautida vaadeid Admiraliteedi basseinile ja vanalinnale. Täna saavad veel viimast lihvi hoone teisel korrusel paiknevad puhke- ja duširuumid, saun ning rõivaste kuivatamise ja pesemise kohad, et homseks avamiseks oleks kõik korras.

«Kui vaadata üldist trendi, siis ega meie sadama lisandumine Tallinnas jahikohtade vajadust veel täieikult ei rahulda,» märkis Ratassepp.

Kalevi jahtklubi ülem Mairold Metsaviir ütles, et nende rohkem kui 100 kaikohta Pirita jõe suudmes on täis ning järjekord ukse taga. Külaliskoht seal maksab 300 krooni, mis olevat täiesti võrreldav Soome ja Rootsiga vastavate hindadega.

Ta lisas, et kaikohtade põud on Tallinnas praegu täiesti olemas, kuna paate tuleb kogu aeg juurde. Kalevi jahtklubi kõrval asuva Pirita TOPi sadam on samuti pidevalt täis.

Noblessneri sadam hakkas jahte vastu võtma juba eelmisel aastal, kuid siis oli tegemist ajutiste kaidega. Tänavu juuni alguseks pannakse aga paika täiesti uued ujuvkaid, kus saab silduda 100 – 150 alust.

Oma rahaga sadamat arendav Jaanus Tamme kinnitas, et Vanasadama jahisadama avamine on igati hea ja õige ettevõtmine, sest see toob uusi külastajaid ka kõigile teistele sadamatele. Tema sõnul ei ole erinevad sadamad üksteisele konkurendid, pigem toimivad need omalaadse ühtse võrgustikuna ning see hoiab ka hinnad mõistlikul tasemel.

Noblessneri sadamas tuleb jahiomanikul ööpäevase seismise eest maksta 230 – 240 krooni. Tamme sõnul saab ta hinda all hoida tänu sellele, et talvel pakub ta sadama angaarides paadiomanikele hoiu- ja remonditeenust, mida ostavad põhiliselt Soome ja Venemaa suurte kaatrite omanikud.

Tamme hinnangul peaks pärast Vanasadama jahisadama avamist kaikohti Tallinnas piisavalt leiduma. Vanasadama hinnad peavadki aga teistest kõrgemad olema, sest ka mujal maailmas ei saa kesklinnas odavalt kaikohta kätte. Pealegi seisavad jahid seal tavaliselt lühikest aega.

Meremuuseumi direktor Urmas Dresen ütles, et Lennusadamas tuleb purjekatele ja kaatritele umbes paarkümmend kohta juurde pärast tänavusi merepäevi ehk suve teisel poolel, kui pannakse paika kaks ligi 50 meetri pikkust ujuvkaid. Riigihange on läbi ning kaide paigaldaja teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles