Prokurör saatis Maardu ARKi eksjuhi kohtu ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees.

Põhja ringkonnaprokuratuur saatis kohtu ette autoregistrikeskuse (ARK) praeguseks suletud Maardu osakonna endise juhi Riho Kartau ja veel viis tema arvatavat kuriteokaaslast, kellel lasub süüdistus kuritegelikku ühendusse kuuludes kümnete varastatud autodega äritsemises.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab Kartaud (33) lisaks kuritegelikku ühendusse kuulumisele veel korduvas altkäemaksu võtmises, korduvas kuriteoga saadud vara omandamises ja hoidmises ning kuriteoga saadud vara omandamisele vaimse kaasabi osutamises, ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik BNSile.

Samas kriminaalasjas on kuritegelikku ühendusse kuulumises, altkäemaksu vahendamises või andmises, dokumendi võltsimises, kuritegelikul teel saadud vara omandamises või hoidmises ning võltsdokumendi kasutamises süüdistatavad ka Valeri (51), Anastassia (21), Rene (36), Vladimir (48) ja Vjatšeslav (29).

Eeluurimise ajal olid kahtluse all ka Aleksei (34), Sten (51), Marek (33) ja Janek (33), kuid kuna nende süü ei olnud suur ja nad aitasid menetlusele kaasa, lõpetas prokurör nende osas kriminaalasja.

Eeluurimise kogutud andmetel korraldas Kartau altkäemaksu eest Euroopast varastatud sõidukite arvelevõtmist ARKi Maardu büroos. Uurimisandmetel võttis Kartau arvele muuhulgas kaks BMW X5 ja Porsche Cayenne maasturit, mis olid varastatud Saksamaalt.

Kriminaalasja raames on välja selgitatud veel kümneid varastatud sõidukeid, mis kuritegeliku ühenduse liikmed ARKis arvele võtsid ning seejärel maha müüsid. Näiteks konfiskeerisid ametivõimud hilisematelt omanikelt Porsche Cayenne'i, BMW X5, BMW 730d, Mercedes-Benz E-200, Mitsubishi Pajero, Volkswagen Multivani, Audi A8, Audi A6, Audi S6 ning Audi S4, mis olid eelnevalt varastatud.

Autod olid varastatud Šveitsist, Saksamaalt, Soomest, Lätist, Austriast, Hispaaniast ja ka Eestist.

Põhja prefektuuri korruptsioonikuritegude talituse politseinikud pidasid koostöös ARKiga (hilisem maanteeamet) Kartau kinni 2008. aasta 4. novembril ning kaks päeva hiljem andis Harju maakohus loa tema vahistamiseks. Hiljem vabanes Kartau vahi alt.

2008. aasta oktoobri keskel mõistis Harju maakohus ametialases võltsimises süüdi ARKi Maardu osakonna endise juhi Mart Müüri (62) ja määras talle rahalise karistuse 21.725 krooni.

Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi võttis Müür oma osakonnas sõidukeid arvele võltsitud dokumentide alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles