Omastamises süüdistatav ärimees taotles õigeksmõistmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Harju maakohtu otsusel ligi 800 000 euro suuruses maksupettuses õigeks läinud, kuid omastamise eest kriminaalkaristuse saanud ärimees taotles teisipäeval Tallinna ringkonnakohtus enda õigeksmõistmist, samas prokurör leidis, et mees tuleks süüdi mõista ka maksukuriteos.

Prokuratuur taotles apellatsioonis osaliselt tühistada esimese astme kohtu otsus materiaalõiguse vale kohaldamise tõttu osas, mis puudutab õigeksmõistmist maksukuriteos. Mees ning temaga koos kohtu all olnud Erkki Tomson leidsid aga kaitsjate vahendusel, et nad tuleks täies ulatuses õigeks mõista.

Tallinna ringkonnakohus kuulutab lahendi 7. veebruaril.

Harju maakohus leidis mullu novembris, et maksupettust käsitlev süüdistus oli esitatud  puudulikult, mistõttu tuli ta selles osas õigeks mõista. Küll aga oli kohtu hinnangul tõendatud, et mees omastas suures ulatuses võõrast vara ning selles mõistis kohus ta süüdi.

Kohus määras mehele kahe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.  Omastamisel aidanud Erkki Tomson sai üheaastase tingimisi vangistuse samuti kolmeaastase katseajaga.

Riigi rahalise nõude üle vaidlevad maksu- ja tolliamet  praegu Tallinna halduskohtus. Haldusasjas on seatud riigi nõude tagamiseks piirangud ka ühele kuuluvale kinnistule.

Süüdistuse kohaselt esitas OÜ FuelPRO juhatuse liige  2010. aasta oktoobri käibedeklaratsioonis maksu- ja tolliametile sisendkäibemaksu kohta valeandmeid ja ei deklareerinud 0-protsendilise määraga maksustavat käivet, tekitades riigile maksude tasumata jätmisega 778 463 eurot kahju.

Samuti süüdistatakse teda selles, et ta omastas maksukuriteo tulemusena saadud raha. Uurimisandmeil kandis ta OÜ FuelPRO kontolt kolme ettevõtte kontodele alusetult kokku 452 971 eurot, mis võeti hiljem valuutavahetuse kaudu ja pangaautomaatidest sularahas välja.

Erkki Tomson (44) aitas süüdistuse kohaselt raha omastamisele kaasa, sõlmides OÜ FuelPRO esindajaga näiliku lepingu, mille alusel kanti 387 113 eurot ühe Lätis registreeritud ettevõtte kontole ning võeti lõppkokkuvõttes sularahana välja.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas süüdistuse suure ulatusega omastamises ja maksude maksmisest kõrvalehoidmises ning Tomsonile omastamisele kaasaaitamises.

Mehed end kohtus süüdi ei tunnistanud.

Samale maksukuriteole kaasaaitamises mõistis kohus juba 2011. aasta sügisel süüdi Indrek Vürsti (36) ja karistas teda kaheaastase vangistusega, millest kolm kuud pidi ta kohe reaalselt ära kandma. Ühe aasta ja üheksa kuu pikkune vangistus jäeti esialgu täitmisele pööramata, tingimusel et ta ei pane kahe aasta jooksul toime uut kuritegu ja täidab kriminaalhooldaja kontrollnõudeid.

Mullu 16. augustil mõistis aga Pärnu maakohtu Rapla kohtumaja Vürsti süüdi mootorsõiduki joobes juhtimises ja karistas teda kuuekuulise vangistusega. Kuna kuritegu oli toime pandud katseajal, liideti sellele ka maksukuriteo eest veel kandmata karistus ja kokku peab ta vangis olema kaks aastat ja kolm kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles