Pirita peab riigimetsa hooldamise eest peale maksma

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üraskid on uuristanud puu tüvesse sügavad käigud.
Üraskid on uuristanud puu tüvesse sügavad käigud. Foto: Toomas Huik

Pirita linnaosa on valmis küll riigile kuuluvat, kooreüraskist kahjustatud männimetsa korrastama, kuid pole nõus, et peab selle eest veel RMK-le ligi 50 000 krooni kännuraha maksma.



Linnaosavalitsusele valmistab juba aastaid muret reformimata riigimaa, mis jääb Pirita ranna ja Merivälja tee vahelisele alale ning millel kasvab männimets. See on aga hooletusse jäetud ja kooreürask on seal hävitanud suure hulga mände.

Linnaosa pöördus oma murega ka Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) poole, kust käis kohal Harjumaa metskonna kohalik metsaülem, kellega koos märgiti ära 343 tihumeetrit metsa sanitaarraidele. Nüüd aga selgub, et selle töö eest tuleb linnaosavalitsusel RMK-le 49 735 krooni kännuraha maksta.

Pirita linnaosa vanem Tiit Terik ütles, et kuigi mets ei kuulu linnale, on nad seda igal aastal korrastanud.

«Aga praegu on olukord selline, et kuivanud ja üraskiga puid on seal sedavõrd palju sees, et seda on vaja reaalselt puhastama hakata. Sest mahalangenud puud ja kohe-kohe maha kukkuvad kuivanud puud ei näe parkmetsas ilusad välja,» rääkis ta. «Loomulikult on ka võimalus, et ürask levib edasi ja nakatab neid puid, mis on veel terved ja korras.»

Teriku sõnul kulutab linnaosa niigi oma aastasest heakorraeelarvest ligi 30 protsenti riigimaade koristamisele. Ranna ja haljastute hooldamise eelarve on Pirital tänavu 2 369 000 krooni. Konkreetse rannametsa koristamine läheks linnaosale koos kännurahaga maksma 153 000 krooni.

Lahenduseks võiks linnaosavanema arvates olla see, et riik hoolitseks ise oma maatükkide eest. «Meie oleme valmis seda tööd korraldama, aga riik peaks selle kinni maksma,» ütles ta.

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Andres Talijärv märkis, et kui metsa hooldamisel tekib rahalise väärtusega kaup, siis RMK ei saa seda tasuta jagada. Nii on likviidse puidu raiumise eest kännuraha küsimine tema sõnul õigustatud.

«Raie teostaja saab puidu omale. Kui nõutud kännuraha oli 145 krooni tihumeetrist, siis ühe tihumeetri kolmemeetriste küttepuude müügihind on üle 300 krooni,» ütles Talijärv.

RMK juhatuse liige ja metsahalduse tegevusvaldkonna juht Tiit Timberg ütles, et Pirita rannaala ja Merivälja tee vahelise, ligikaudu 35-hektarilise parkmetsa sanitaarraie initsiatiiv tuli linnaosavalitsuselt. «RMK nõustus linnaosavalitsuse kavaga teha raietöid ja me valmistasime neile ette sanitaarraie raieõiguse müügi,» ütles ta.

Timbergi sõnul ei kujuta kuivanud puud kasvavatele puudele metsakaitselisest seisukohast mingit nakkusohtu. Sanitaarraiet soovis linnaosavalitsus parkmetsa esteetilise ilme parandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles