Uudiseid loomaaiast: pisike jääkarupoeg kasvab jõudsalt

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leia pildilt pisike jääkarupoeg!
Leia pildilt pisike jääkarupoeg! Foto: Tallinna loomaaed

Looduses poegivad jääkarud oma lumise talikoopa sügavas üksinduses, seetõttu püütakse neile pakkuda ka tehistingimustes nurgavoodi ajaks võimalikult palju vaikust ja rahu. Üksnes infrapunakaamera pildi varal saavad asjasse puutuvad loomaaia inimesed nende kottpimedasse pesakasti pilku heita.

Sel kombel saadigi teada, et 24. novembri hilisõhtuses vaikuses kell 22.18 sai loomaaia noorem emane jääkaru Friida õnnelikult maha oma esimese ellu jäänud pojaga. Tema teine poeg tuli ilmale tunnikese jagu varem kahjuks surnuna nagu ka mullu ainsana sündinud poeg. Tallinna loomaaia direktori Mati Kaalu sõnul oldi sellegipoolest rõõmsad, sest kõigile sai selgeks, et Friida isa Frantzu huku järel loomaaeda jõudnud isakaru Nord on sigimisvõimeline.

Karupojad on sündides pimedad, kurdid, imeväikesed ja äärmiselt abitud. Emakaru hoiab neid seetõttu kiivalt oma soojas kaenlas ja reageerib iga pisimagi kõrvalise krõbina peale. «Oleme nüüd juba pea kuu aega hinge kinni pidades pöialt hoidnud, et vähemalt ellujäänud juntsuga sujuks ka edaspidi kõik nagu vaja,» kirjutas Kaal loomaaia kodulehel.

Jõululaupäeval kuu vanuseks saanud jääkarupoeg kasvabki seni jõudsalt. Ta piilub juba oma tumedate nööpsilmadega pesapimeduses ringi ja laseb kisa lahti niipea, kui ema liiga kauaks pesast eemale jääb, teatas loomaaed oma nädalaülevaates.

Esimesel jõulupühal leidsid teineteist ka amuuri leopardid Darla ja Freddi. Pulmarõõmude korralikuks nautimiseks saavad mõlemad nüüd liha peale E-vitamiini.

Loomaaiatöötajad nägid lõppeval nädalal kurja vaeva 9. detsembril sündinud tüügassea põrsaste püüdmisega, et teha neile teistkordne seleenisüst profülaktikaks valgelihastõve vastu. Äärmiselt vilkaid põrsaid oli emast väga keeruline eraldada. Viimaks said kaks põrsakest oma süsti kätte, kolmas aga, kes põgenedes vapralt emise kõhu all püsis, jäigi seekord süstimata.

Läinud pühapäeval Berliini loomaaiast Tallinna saabunud kaks kaheksakuust karakalikutsikat harjuvad tasapisi uute elutingimustega ja isu on neil igatahes hea.

Raua tänava prügikastide juurest leitud ja loomaaeda toodud üleni valge, kuid mustasilmne nastiklane jõi pärast ülessoojenemist tublisti vett ja pistis kinni kaks karvast hiirepoega.

Kuigi rohelised jõulud ei kipu inimesi rõõmustama, võimaldavad tavatult soojad ilmad õuemõnusid nautida nii mõnelgi soojamaa-asukal. Õues patseerivad elevandid-ninasarvikud ning kuredki lehvitavad rõõmsalt tiibu ja leiavad pinnasest toidupoolist.

Isegi Libeeria vihmametsade asukad kääbusjõehobud lähevad meelsasti oma pooletunnisele jalutuskäigule õueaedikusse. Ja kindlasti ei sega soojus loomaaialoomade jõulupidu, mis toimub laupäeva keskpäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles