Ansambel U: lisab detsembri kirevale kontserdivurrkannile nüüdismuusika kontserdi

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maartit Kytöharju

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kammersaalis toimub homme, 28.detsembril kell 17  nüüdismuusikaansambli U: vana-aasta uue muusika kontsert.

U: lubab lisaks detsembrikuu kirevale kontserdivurrkannile ühe tõsise nüüdismuusika kontserdi, mis siiski sel aastal ei pruugi olla läbinisti tõsine. Kavas on John Cage'i «Amores» prepareeritud klaverile ja kolmele löökpillimängijale, Horatiu Radulescu «Immersed in the wonder» bassflöödile ja tšellole, Frederic Rzewski «To the earth»löökpillimängijale ning Deqing Wen «Divination» flöödile, klarnetile, viiulile, tšellole, klaverile, löökpillidele ja heliobjektidele.

Ansambel U: on asutatud aastal 2002 Taavi Kerikmäe ja Tarmo Johannese eestvedamisel.  Ansambel koosneb kuuest liikmest: Tarmo Johannes (flööt), Helena Tuuling (klarnet), Merje Roomere (viiul), Levi-Danel Mägila (tšello), Vambola Krigul (löökpillid), Taavi Kerikmäe (klaver). Ansambel töötab ilma dirigendita.

U: esimene täiskontsert toimus 16. oktoobril 2003 festivalil NYYD 2003. Sellest peale on U: esinenud enamusel tähtsamatest Eesti nüüdismuusika festivalidest, aastate jooksul andnud kontserte ka Suurbritannias, USAs, Rumeenias, Saksamaal, Soomes. Septembris 2009 omistas Eesti Kultuurkapital ansamblile U: aastaauhinna uue muusika alase tegevuse eest Eestis.

U: tegeleb nii kaasaegse muusika klassikasse kuuluvate teoste, kui eksperimentaalsete kompositsioonidega. Üheks oluliseks suunaks on süveneda improvisatsiooni ja ebatraditsioonilise notatsiooni tõlgendamist nõudvate teoste ettekandmisesse. Mängitakse muidugi ka eesti muusikat, samuti tellitakse välisheliloojatelt uudisteoseid. U:-le on kirjutanud muusikat Toivo Tulev, Mari Vihmand, Tatjana Kozlova, Märt-Matis Lill, Tauno Aints, Helena Tulve, Ülo Krigul,  Roméo Monteiro (Prantsusmaa), Antti Auvinen, Kimmo Kuitunen (Soome), Benjamin Broening, Brian Christian (USA), Eugen Birman (EST/USA) .

Aprillis 2009 andis U: välja oma esikalbumi «U:» valitud eesti autorite loominguga, mis on kirjutatud ansamblile U: aastatel 2004-2009. Plaadi esitlus toimus esimesena Eestis «topeltreaalsuses» - lisaks füüsilisele kontserdile toimus esitlus paralleelselt ka virtuaalmaailmas Second Life Eesti Virtuaalsaatkonnas. Ansambli teine album «Protuberantsid» ilmus  juba kaks aastat hiljem - märtsis 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles