Sotsid paluvad maavanemal Tallinna parkimistasude tõusu tühistada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aasta lõpus pidid töömehed parkimishinna tõusu tõttu välja vahetama ligi 500 silti. Selle aasta lõpus peavad nad seda jälle tegema.
Möödunud aasta lõpus pidid töömehed parkimishinna tõusu tõttu välja vahetama ligi 500 silti. Selle aasta lõpus peavad nad seda jälle tegema. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsioon saatis Harju maavanemale ettepaneku algatada järelevalvemenetlus linnaeelarve õiguspärasuse üle, sest Tallinna põhimääruse järgi tohib kohalikku maksu nagu parkimistasu muuta enne linnaeelarve vastuvõtmist, mitte linnaeelarve menetlemise käigus.

«Vaatamata absoluutsele enamusele Tallinna volikogus, tuleb keskerakondlastel kinni pidada riigi seadustest ja enda poolt vastu võetud kordadest,» tuletas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Anto Liivat meelde. «Loodetavasti tunnistavad linnajuhid oma eksimust kulukate kohtuprotsessideta ning toovad ebaseaduslikult vastuvõetud linnaeelarve ja parkimistasude tõusu tagasi linnavolikogu saali,» lisas Anto Liivat.

20. detsembril otsustasid Keskerakonna saadikud Tallinna linna 2014. aasta eelarve eelnõu kolmandal lugemisel tõsta hüppeliselt parkimistasusid. Kohalike maksude seaduse alusel on parkimistasu kohalik maks. Tallinna linna põhimääruse alusel aga tuleb kohalikud maksud kehtestada või nende suurust muuta enne eelarve vastuvõtmist. Parkimistasude tõstmine eelarvemenetluse käigus on vastuolus linna põhimäärusega.

Vabariigi Valitsuse seaduse alusel on maavanemal õigus teha kirjalik ettepanek tunnistada kohaliku omavalitsuse õigusvastane haldusakt kehtetuks või viia see õigusnormidega vastavusse. Kui omavalitsus seda ei tee, võib maavanem pöörduda protestiga halduskohtusse. Maavanem võib kohaliku omavalitsuse õigusakti seadusele vastavuse kontrollimiseks pöörduda ka õiguskantsleri poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles