Kodutute elupaigaks muutunud maja naabrid elavad tulehirmus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesivärava 24 ja 24a elanikud (vasakult) Heiki Holm, Kaido Kirspuu ja Andres Paas muretsevad, et kodutud võivad naabermaja põlema panna.
Vesivärava 24 ja 24a elanikud (vasakult) Heiki Holm, Kaido Kirspuu ja Andres Paas muretsevad, et kodutud võivad naabermaja põlema panna. Foto: Toomas Huik

Tallinna Vesivärava tänav 24 ja 24a kortermaja elanikud on hirmul – nad kardavad, et kõrvalasuv ametlikult tühjana seisev maja võib iga hetk süttida, sest sealt otsivad ulualust kodutud.


Vesivärava 24 ja 24a majandamisühingu juhatuse liige Kaido Kirspuu ja kõik teised elanikud on mures, sest alles paar aastat tagasi põles suure leegiga otse nende vastas teisel pool Vesivärava tänavat asuv mahajäänud hoone. Siis sai ränki tulekahjustusi põlenud maja kõrval seisev, alles hiljuti valminud korruselamu.

Nii Kirspuu kui Vesivärava 24 ja 24a maja elanikud Heiki Holm ja Andres Paas ei julge praegu oma elamise kordategemisele suurt raha kulutada, kuna kunagi ei tea, millal kodutute elupaigaks muutunud naabermaja põlema võib minna.

Omanik sai karistada

«Sellel majal on ju eterniitkatus ja kui see peaks süttima, on meie maja ka kohe leekides, sest see asub naaberhoonest vaid kolme meetri kaugusel,» kirjeldas olukorda Kirspuu.
Ta lisas, et on mitu korda linnavalitsuse, Kesklinna valitsuse ja mupo poole pöördunud, et need midagi ette võtaksid, kuid mingit tegevust ei ole sellele järgnenud.

«On tekkinud äärmiselt ohtlik olukord, kuid linn ega keegi muu midagi ette ei võta, ainult põrgatavad palli ühe juurest teise juurde,» tõdes Kirspuu.

Mupo direktor Kaimo Järvik ütles, et neile on tõesti laekunud pretensioon Vesivärava 22 tühja maja kohta ning asi võetakse kindlasti menetlusse. Ta lisas, et ka 2008. aastal on mupo viinud seal läbi väärteomenetluse ja omanikku karistanud. Mullu märtsis algatati samuti menetlus linna heakorraeeskirja rikkumise tõttu, kuid see asi on pooleli, sest kinnistu omanikud ei ole Eesti kodanikud.

Eile tühjas majas koos kaaslastega rõõmsalt telerit vaadanud endine pagar Valdo Kaup ütles, et tema hoonet korras hoiabki, olla elektrit sättinud ja narkomaanid minema kihutanud. Kes voolu eest maksab, seda ei osanud kodutu Kaup öelda, kuid oletas, et see võiks olla linnapea Edgar Savisaar.

Kaebusi ei ole

Kaup mainis, et varem oli ta teisel pool Vesivärava tänavat seisvas majas ööbinud, aga keegi pani selle põlema. Praeguses paigas on ta elanud juba kaks aastat. Maja omanikku ta ei tundvat, kuid mingi haldaja pidavat kinnistul olema. Politsei käivat ka aeg-ajalt dokumente kontrollimas, kuid see on ka kõik.

Kesklinna vanema asetäitja Jüri Lump kinnitas, et linnaosavalitsusse ei ole laekunud mingeid kaebusi Vesivärava 22 maja kohta. Postimehelt saadud info põhjal käisid ametnikud siiski maja kontrollimas. Heakorra osas ei olevat seal olukord eriti hull, kuid lahtise akna peab omanik sulgema.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist Oliver Orro ütles, et Vesivärava 22 on kunagine raudteemaja, mis endise miljööväärtuslike alade teemaplaneeringu alla ei kuulunud ning seega võib maja lammutada. Uue ja laiema miljööväärtusliku ala järgi oleks tulnud maja säilitada.
Mullu novembris kehtestas linnavolikogu detailplaneeringu, mille järgi saab Vesivärava 22 kinnistule ehitada kolme maapealse ja ühe maa-aluse korrusega elamu. Kinnistu omaniku, OÜ Starhouse esindajatega ei õnnestunud ühendust saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles