Tallinna linnapea kuulutab välja jõulurahu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Edgar Savisaar kuulutab jõululaupääeval raekoja aknalt välja jõulurahu.
Linnapea Edgar Savisaar kuulutab jõululaupääeval raekoja aknalt välja jõulurahu. Foto: Andes Haabu

Tallinna linnapea Edgar Savisaar kuulutab traditsiooni kohaselt jõululaupäeva, 24. detsembri keskpäeval Raekoja platsil välja jõulurahu.


Kell 11.30 alustab linnapea koos saatjaskonnaga – muusikute ja moosekantidega, teekonda Vabaduse väljakult mööda Harju tänavat Raekoja platsi poole, teatas Raepress. Kell 11.45-11.50 kõneleb Raekoja platsil Tallinna heerold ning avatakse selle aasta Jõulumüsteerium ehk Jõulusõim.

Peale seda, kui raekoja tornikell on löönud keskpäevatundi, loeb linnapea raekoja aknalt linnarahvale ette ajaloolise jõulurahusõnumi. Jõulurahu kestab kuni kanutipäevani ehk 13. jaanuarini.

Jõulurahu tava ulatub juba 17. sajandisse ning kuulub Eesti, Soome ja Rootsi õigusriikluse ühisaega. Traditsioon sai alguse Rootsi kuninganna Kristiina valitsusajal (valitses aastail 1632-1654). Jõulurahu väljakuulutajaks on linnapea või raesekretär, kohaks linn, kus asub peapiiskopi katedraal ning paigaks tsiviilhoone rõdu. Väljakuulutamise aeg on traditsiooniliselt jõululaupäeva keskpäeva eelsed ja järgsed minutid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles