Chopin sai Tallinna Muusikakooli ette elava ausambana roosiaia

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Chopini Aasta patroon proua Evelin Ilves, Poola Vabariigi suursaadik Tomasz Chlon ja mitmed nimekad muusikud G. Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli ette maailmakuulsa helilooja Fryderyk Chopin’i auks roose istutamas.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Chopini Aasta patroon proua Evelin Ilves, Poola Vabariigi suursaadik Tomasz Chlon ja mitmed nimekad muusikud G. Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli ette maailmakuulsa helilooja Fryderyk Chopin’i auks roose istutamas. Foto: Tallinna linnavalitsus

Täna istutasid linnapea Edgar Savisaar, Chopini Aasta patroon proua Evelin Ilves, Poola Vabariigi suursaadik Tomasz Chlon ja mitmed nimekad muusikud G. Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli ette maailmakuulsa helilooja Fryderyk Chopin’i sordinime kandvad roosid.

Evelin Ilves avaldas heameelt, et Poola saatkond on Chopini sünniaastapäeva tähistamiseks võtnud korraldada niivõrd mastaapse ettevõtmise nagu Chopini Aasta Eestis. «Aasta raames on juba toimunud mitmeid kontserte, ühtlasi rahvusvaheline õpilaste klaverikontsert Narvas ning Chopini elu ja loomingut kajastav kooliõpilaste konkurss,» märkis presidendi abikaasa.

«Tänan Poola saatkonda selle Eestile tehtud kingituse eest – lõhnav ja elav mälestusmärk Chopinile on tõesti midagi harukordset, silmatorkavat ja meeldejäävat. Hoidkem seda aeda siin hästi ning hoolitsegem nende istikute eest hoole ja armastusega,» lisas Evelin Ilves.

«Mis saab olla ilusam kui istutada Tallinna päeval südalinna roosipeenar,» ütles Savisaar. «Me oleme täieõiguslik osa Euroopast, olgu selle üheks märgiks ka tänane rahvusvaheline üritus - koos poolakatega siia, pealinna esindusväljaku kõrvale roosipeenra rajamine. See on väike peenar, aga tõesti suur asi kogu Tallinna linnale. Tänan suursaadikut selle lõhnava ja õitsva kingituse eest,» rääkis linnapea.

«On ju üldteada, et muusika mõjub positiivselt mitte ainult inimestele, vaid ka loomadele ja loodusele. Usun, et siit kõrval asuvast muusikakoolist kostuvad helid saavad rooside kasvule ainult positiivselt mõjuda! Kasvagu need roosid siis muusikahelide taktis ja puhkegu juba sel aastal õitsele!» soovis linnapea.

Roosid istutati Georg Otsa nimelise muusikakooli esisele nn Elleri platsile. Lisaks Ilvesele ja Savisaarele istutasid lilli ka Poola suursaadik Tomasz Chłoń, Georg Otsa nimelise muusikakooli direktor Aarne Saluveer, Eesti Klaveriõpetajate Liidu esimees Lembit Orgse, üks noorimaid klaveriõpilasi Ida-Ulita Vooglaid Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikakooli eelklassist ning Chopini Aasta Aukomitee liikmed - Georg Otsa kooli ja Muusikaakadeemia klaveriõppejõud Lauri Väinmaa, Narva Chopini festivali peasponsor Mirosław Pieńkowski, ERR-i juhatuse esimees Margus Allikmaa, Prantsusmaa suursaadik Frédéric Billet ning EMTA rektor Peep Lassman.

2010. aastat tähistatakse Fryderyk Chopini Aastana, kuna siis möödub 200 aastat kuulsa helilooja ja pianisti sünnist. Paljudes riikides, kus asuvad Poola diplomaatilised või kultuuriesindused ning leidub Chopini loomingu austajaid, kutsutakse kokku korralduskomiteed, mille ülesandeks on heliloojale pühendatud muusika-, teadus- ja kultuuriürituste kureerimine. Eestis on Komitee ja Chopini Aasta patrooniks Evelin Ilves.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles