Pered meisterdasid piparkoogist vanalinna

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitukümmend vanalinna peret korraldasid hiljuti Sinilinnu kohvikus ühise piparkoogiteo, meisterdamaks piparkoogitaignast oma maja. Ühtekokku meisterdati 24 erineva vanalinna maja fassaadid, mis kõik said magusa glasuurikaunistuse.

 Igale perele oli korraldajad eelnevalt valmistanud nende maja fassaadikujulise piparkoogivormi, mille juurde kuulusid ka vanalinnale omaste erikujuliste akende vormid. Samuti said piparkoogivalmistajad oma maja joonise ja foto, et oleks lihtsam aknaid ja uksi õigesse kohta vajutada. Majade esifassaadi joonised said korraldajad Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti arhiivist. Toreda perehommiku korraldas vanalinna elanikke ühendav Vanalinna Selts.

Vanalinna piparkoogi idee algatajad vanalinna elanikud Ivar Lubjak ja Maria Pukk, kes igapäevaselt on tegevarhitektid ja Eesti Kunstiakadeemia õppejõud, olid vanalinlaste suure huvi ja entusiasmi üle positiivselt üllatanud. «Sinilinnus kogunes üle 100 piparkoogivalmistaja ning huvilisi oli tegelikult veelgi enam. Seekord jäid osad registreerimisega veidi hilja peale ning meil ei oleks õnnestunud neile majadele piparkoogivorme ette valmistada. Samas loodame, et pühapäevane positiivne kogemus ärgitab vanalinlasi veelgi enam ühiselt toredaid ettevõtmisi korraldama ning teineteist paremini tundma õppima,» selgitas Maria Pukk.

Iga pere sai paki NOPi kohviku poolt spetsiaalselt Vanalinna Piparkoogiks valmistatud piparkoogitainast, millest sai sõltuvalt maja suurusest voolida 2-3 piparkooki. Kõige suurema piparkoogi valmistasid Harju tn 1, rahvakeeles tuntud  Kirjanike maja elanikud Viola ja 3-aastane Amara. Kõige rohkem kasutust leidis Rüütli 11 maja piparkoogivorm, mille vanalinna keskaegsete kaupmeeste majadele iseloomulik kuju sai paljude lemmikuks.

Vanalinlane Ville Jehe, kes tuli piparkooke valmistama koos oma kolme lapse ja majanaabritega, kiitis töötoa korraldajaid ja loodab, et eelmisel pühapäeval loodi uus vahva vanalinlaste traditsioon. «Järgmisel aastal meisterdame ehk juba 3D piparkoogimaju ning  lapsed saavad emade-isade abiga ka piparkoogimajade seinad püsti.»  lisas Jehe.

Iga pere sai maiustamiseks osa piparkooke koju kaasa.  Piparkoogivormi said iga maja elanikud endale mälestuseks ning ka selle eest võisid vanalinlased teha seltsile sümboolse annetuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles