Ootamatu soojalaine sunnib rannad kähku korda tegema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita rannas värvitakse 
riietuskabiine ja pinke
Pirita rannas värvitakse riietuskabiine ja pinke Foto: Priit Simson


Eilne päike ja lämbe kuumus meelitasid sajad inimesed rannamõnusid nautima, kuigi rannad pole selleks veel täiesti valmis. Postimees käis uurimas, missugused olud valitsevad Tallinna supelrandades.



Ametlik rannahooaeg algab kogu Eestis 1. juunil, selleks ajaks tahetakse ka supelpaigad korda saada. Pirita linnaosa vanema Tiit Teriku sõnul ei tule Pirital sel aastal nudistide rannaala. «Selle vastaseid on palju rohkem kui seltskonda, kes seda ala tahaks,» ütles Terik.

Teriku väitel sai ta nudistide ala avamiseks vaid kolme inimese allkirjaga pöördumise, mida on selgelt vähe. «Soovitasin neil pöörduda oma ala saamiseks Põhja-Tallinna linnaosa valitsusse, sest Pikakari rannas on kohti, kus neile saaks privaatsema ala eraldada,» ütles Terik. «Pirita rannas läheb nende senise ala kõrvalt mööda kergliiklustee ja tahes-tahtmata ei saa sealt privaatsust eeldada.»

Teriku sõnul oli neil kavas Pirita rand avada juba 15. mail, kuid olude sunnil tehakse seda ilmselt alles 1. juunil. «Probleem oli selles, et liiv on süvasõelumiseks liialt märg. Kui see ära kuivab ja sõelumise tehtud saab, jääb vaid kabiinide ja muu atribuutika laialilaotamise vaev,» ütles Terik.

Haabersti linnaosa vanema asetäitja Juhan Hindovi sõnul ootavad nemadki Harku ja Kakumäe ranna avamisega 1. juunini. Tema väitel puhastasid linnaosavalitsuse töötajad koos vabatahtlikega aprilli lõpus esmalt Harku järve ranna. Seejärel võeti 1. mail talgute korras ette Kakumäe rand. «Kõik adru, pudelid, klaasikillud ja preservatiivid on sealt nüüd kokku korjatud ja rand puhas. Riietuskabiinid tuleb veel välja panna,» rääkis Hindov.

Hindovi sõnul on randade hooldamiseks sõlmitud lepingud, mis näevad ette ranna puhastamist igal hommikul kella üheksaks. «Lisaks peab hooldaja kaks korda aastas rannas liiva läbi sõeluma,» ütles Hindov.

Põhja-Tallinna avalike suhete nõuniku Rene Riismaa sõnul avavad nemadki oma haldusalasse kuuluvad Stroomi ja Pikakari suplusranna 1. juunil. «Sellest päevast on neis randades kohal vetepääste ja olemas kõik muu rannas vajalik,» ütles Riismaa. Vetelpääste eest vastutab kõikides Tallinna randades sel aastal turvafirma G4S.

Harku ehmatab prügiväljadega

Harku järve liivariba juurde astudes jäid silma papptopsid, pudelid, plekkpurgid, pitsakarp ja palju-palju muud, mille koht on prügikastis. Prügikastid olid täiesti olemas, kuid ääreni täis. Eriti trööstitu maigu andis avanenud pildile prügikast, millest jäätmed olid ojana välja voolanud. Selle kõrval trimpas üks seltskond õlut. Lisaks prügile vedelesid liival kuivanud pilliroo kuhjad.

Heaks märgiks oli riietuskabiinide olemasolu, kuid tualettruumina tuleks ilmselt kasutada võsa ning nagu teistes randades, polnud ka Harkus veel rannavalvureid, kes inimestel ja nende tegemistel silma peal hoiaks. Siiski ei lasknud päevitajad sellest tujul langeda.
«Väga vinge on,» kiitis Sigmar Reisberg. «Sel aastal esimest korda.» Vette kasta polnud ta end veel proovinud, kuna ei uskunud, et järv kuigi soe oleks. Ta märkis samuti, et Harku ranna miinuseks on mustus.

«Pigem koristatakse suuremates kohtades, aga see rand ongi selline, nagu on,» rääkis Reisberg. «Ega siin ole normaalset vett kah, maksimaalselt meetri sügavusele näeb.»

HARKU

•    hooldus: väga räpane, palju prügi ja kuivanud pilliroogu

•    inventar: riietuskabiinid olemas, pingid olemas, kiiged liival üldiselt töökorras, kuid üks katki, rannatoole veel ei pakuta

•    lisaruumid: kohvikut ega tualettruume pole

•    rannavalve: praegu pole

•    veeinfo: veetemperatuuri tahvlit pole, ujumist lubavat/keelavat lippu pole

Stroomi rand kihab juba praegu nagu suvel

Stroomi randa jõudes panid kõigepealt pead vangutama maha visatud plekkpurgid, salvrätid ja liiva seest välja kiikavad suitsukonid. Ent see esmamulje oli petlik, sest edasi astudes selgub, et rand on tegelikult väga puhas. Ka valmistuti rannahooajaks ning sahaga traktor lükkas liiva.

Inimesi oli vähemalt eile paarisaja ringis ning kuna nad olid enam kokku pressitud kui Pirital, jättis avanev pilt juba täitsa suve mulje. Nagu Stroomi rannas ikka, kuulis palju vene keelt ja vähemalt kolm seltskonda jahutas end kangema ja lahjema õllega.

Tänavu esimest korda rannas vaba päeva nautinud Liis Tammemägi ja Kristin Allik kiitsid, et rand on üllatavalt puhas. «Minu meelest oli siin varem olukord hullem,» rääkis Tammemägi.

«Vesi on veel väga külm,» sõnas Allik. «Jalad tõmbavad esimese paari meetri peal krampi.» Nagu mujal külastatud randades, ei lehvinud ka Stroomil veel ujuma minemist lubavat lippu. Samuti ei andnud veetemperatuurist teada ükski tahvel.

Allik tõi välja, et praegu pole veel ka riietuskabiine ning WCs tuleb käia kohvikus, kuna tualettruumide uksed on lukus. Veel jäi silma, et võrkpalli mängimiseks polnud võrke platsidele üles pandud.

STROOMI

•    hooldus: suhteliselt puhas, üksikud konid, plekkpurgid

•    inventar: riietuskabiine märgata pole, pingid olemas, mänguväljakud töökorras, võrkpallivõrke pole, rannatoole veel ei pakuta

•    lisaruumid: kohvik töötab, tualettruumid kohvikus (ranna enda tualettruumid on suletud)

•    rannavalve: praegu pole

•    veeinfo: veetemperatuuri tahvlit pole, ujumist lubavat/keelavat lippu pole

Paljassaarel käib kibe koristustöö

Paljassaare rannas, kus termomeeter näitas neli kraadi vähem õhusooja kui Pirital, võis märgata rannakoristajaid ning juba prahti täis kogutud musti prügikotte. Liival ei jäänud silma ühtki plekkpurki, koni või suitsupakki.

Siravast päikesest hoolimata peesitas inimesi rannas vaid paarkümmend. «Kahe päevaga on täiesti suvetunne juba olemas,» sõnas perega randa tulnud Ivo Stolfot. «Praegu olen jalgupidi vette saanud, aga vesi on külm. Kui nädal aega sellist ilma on, siis tahaks ennast juba küll karastada.»

Kuigi ametlikult pole rannahooaega veel avatud ja pole ei rannavalvet ega riietuskabiine, on Stolfot rahul, et tehakse eeltööd ja koristatakse. «Eelmistel aastatel on need asjad olnud,» sõnas ta lootusrikkalt. Praeguseks on siiski juba parkla kõrval olemas sinine teisaldatav tualettruum.

Lennukitankijana leiba teeniv mees oli rannas tänavu juba kolmandat korda ning oskas võrrelda Paljassaare randa Haabneemega. «Haabneemes käisin eile (neljapäeval – toim) ja seal koristustegevust küll ei paistnud,» rääkis Stolfot.
Tema abikaasa Sirli Stolfot lisas, et Paljassaare on seetõttu hea koht, et sinna ei kogune haisvat adrut. «Niikaua kuni vesi on külm, on see kindlasti lemmikrand, privaatne,» lausus Ivo Stolfot. «Praegu on hea tühi rannajoon.»

Pikakari

•    hooldus: puhas, koristamine eile pooleli

•    inventar: riietuskabiine pole, liival on paar pinki, mänguväljakud liival töökorras, rannatoole veel ei pakuta

•    lisaruumid: kohvikut pole, teisaldatav tualettruum

•    rannavalve: praegu pole

•    veeinfo: veetemperatuuri tahvlit pole, ujumist lubavat/keelavat lippu pole

Pirita rannas värvitakse riietuskabiine ja pinke

Eile keskpäeval oli Pirita rannas suhteliselt vaikne. Inimesi oli küll paari­saja ringis, kuid pikk liivariba jättis siiski hõreda mulje. Üksikud julged sulistasid jalgupidi vees, kuid üleni sissehüppajaid märgata polnud.

«Ilm on ülihea, palju parem kui eelmisel suvel,» kiitis eksamitevahelisel päeval päikest võtma tulnud abiturient Liis Hirvoja. «Soe tuli õudselt järsku.»

Nii tema kui ta kolm kaaslast leidsid, et rannaoludel pole praegu väga vigagi. «Niikaua kuni rohkem rahvast ei ole, on hea rahulik. Nii võikski jääda,» leidis 12. klassi lõpetav Kalev Kuusik. Ujuma polnud neist veel keegi jõudnud.

Veel on rannalistele probleemiks see, et riietuskabiinid ootavad üksteise kõrval koos teisaldatavate pinkidega alles ülevärvimist. Sellega tegelenud töömehed teadsid öelda, et neid saab kasutama hakata järgmisel nädalal.

Rannaäärt pidi linna poole kõmpinud pensionär Kristjan Veiss kiitis, et temale rand väga meeldib. «Ilus rand ja hästi hoitud,» seletas ta, kuid lisas, et rohkem võiks olla laste mängukohti. Rand jätab tõesti hoitud mulje. Peale üksikute suitskonide muud prügi liiva sees silma ei hakanud.

PIRITA

•    hooldus: puhas, üksikud konid

•    inventar: riietuskabiinid ja teisaldatavad pingid pole valmis, mänguväljakud liival töökorras, rannatoole veel ei pakuta

•    lisaruumid: kohvik töötab, tualettruumid kohvikus

•    rannavalve: praegu pole

•    veeinfo: veetemperatuuri tahvlit pole, ujumist lubavat/keelavat lippu pole

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles