Ajalookonverents toob Tallinna Viktor Suvorovi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Solonin
Mark Solonin Foto: Peeter Langovits

Järgmisel nädala reedel toimub Tallinnas konverents, kus kõnelevad teiste seas ajaloolane ja publitsist Mark Solonin ning kirjanik ja publitsist Viktor Suvorov.

Teise maailmasõja uurija Solonini teemaks on Stalini sõjaplaanid ning Punaarmee kokkuvarisemine 1941. aasta suvel, vahendas Isamaa ja Res Publica Liidu pressiesindaja.

Endine nõukogude, praegune briti kirjanik Suvorov on teemaks valinud «Kaaskostjad Stalin ja Hitler».

Nad esinevad koolituskeskuse Pro Patria, Balti Vene Uurimiskeskuse ja Euroopa Parlamendi saadiku Tunne Kelami korraldataval mõttevahetusel «Teine maailmasõda – tegemata järeldused». Konverents käsitleb lähiajaloo tagajärgede mõju tänapäeva poliitika kujundamisele ning Euroopa ühispärandi mõistmisele.

Lisaks Soloninile ja Suvorovile kõnelevad veel ajaloolased Ameerika Ühendriikidest, Iisraelist ja Eestist.

1947. aastal sündinud Suvorov ehk õige nimega Vladimir Rezun teenis nõukogude armees ning aastatel 1970-1974 õppis nõukogude sõjaväe luureakadeemias, pärast lõpetamist suunati nõukogude sõjaväeluure residentuuri Genfi Šveitsi. 1978. aastal palus Rezun Suurbritannias poliitilist varjupaika.

Tema teosed kirjandusliku pseudonüümi Viktor Suvorov all on tekitanud palju poleemikat, kuna Suvorov on viidates avalikes allikates avaldatud andmetele kirjutanud Nõukogude Liidu ja Jossif Stalini plaanist alustada sõjategevust Saksamaa ja Adolf Hitleri vastu juunikuus 1941. aastal.

Eesti keeles on ilmunud tosinkond Suvorovi raamatut.

Mark Solonin on 1958. aastal sündinud ajaloolane, kelle teosed Teisest maailmasõjast on Venemaal muutunud bestselleriteks, neid on tõlgitud ka eesti, poola ja leedu keelde. Tema «Katastroofi anatoomia. 22. juuni 1941» ilmus eesti keeles möödunud sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles