Linnavalitsus langes rünnaku ohvriks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede hommikul kella kümne paiku kostis Vabaduse väljakul Tallinna linnavalitsuse hoonest laske ja maja ees tänaval lamasid kaks verist naisterahvast.


Õnneks oli tegemist õppusega, millest andsid tunnistust igal pool liikuvad mitmevärvilistes vestides hindajad, vastasel juhul oleks pilt tõepoolest kole olnud. Ja ootamatu intsidendi puhul oleksid ilmselt maja ees seisnud ka linnapea Edgar Savisaare ja teiste linnavalitsuse liikmete autod. Täna aga olid nende parkimiskohad tühjad, justkui oleks puhkepäev.

Nüüd aga laotati kõigepealt magamismatid maha, kaks «ohvrit» heitsid nende peale pikali ning nende näod ja riided mäkerdati «verelaadse tootega» kokku. Kui kõik oli valmis, võttis üks ohver taskust fotoka ning grimeerija tegi temast pilti.

Siis kostiski linnavalitsuse hoonest laske ning õhkkond muutus ärevaks. Kaarli puiestee kesklinna poolne suund oli suletud ning trollid pöörasid Tõnismäel otsa ümber. Need sõitjad, kes kesklinna tahtsid jõuda, pidid oma teed jalgsi mööda Kaarli puiestee keskmist osa jätkama.

Linnavalitsuse ümber käis samal ajal tõeline rahvateatri etendus. «Juhuslikud möödakäijad», kellel oli ümber käsivarre neoonoranž lint, hüsteeritsesid ja nõudsid politseinikelt resoluutsemat tegutsemist ning inimeste aitamist. Lõpuks lohistatigi kannatanud mattidega nurga taha ohutusse kohta. Kui olnuks tegu tõelise ohuolukorraga, võiks neile vaid kaasa tunda.

Ka liikluse reguleerimine läks üle kivide ja kändude. Keset Kaarli puiesteed seisis suur päästeauto ning liiklus suunati ümber Kaarli kiriku tagasi. Sellel, kuidas trollipeatusest linna poole liikuv jalakäijate voog edasi peaks pääsema, ei mõelnud ilmselt keegi. Nii sattusidki jalakäijad autodevoolule ohtlikult lähedale.

Õppusel hindajana tegutsenud Tallinna transpordiameti juhataja Andres Harjo avas aluses, et liiklusega on õppuse ajal lood halvasti, kuid hiljem leidis, et tegelikult läks kõik üle ootuste hästi. «Niikaua, kui Viru väljaku poolt tulles sai Pärnu maanteelt paremale Vabaduse väljakule pöörata, kippus Kaarli kiriku juures seisak tekkima, aga kui Vabaduse väljak liiklusele täielikult suleti, läks ka seal asi normaalseks,» ütles Harjo. Tema sõnul oli üllatav, et probleeme ei tekkinud ei Taksopargi ringil ega Liivalaia-Pärnu maantee ristmikul ning kogu kesklinna liiklus sujus olukorda arvestades küllaltki hästi.

Linnavalitsuse ette hakati politseilinte vedama alles poolteist tundi pärast ohuolukorra tekkimist. Niikaua võisid seal rahulikult likuda kõik, keda suur hulk mundrimehi ära ei ehmatanud. Ka Roosikrantsi tänavalt, mis pidi kirjade järgi suletud olema, sõitsid Vabaduse väljakule välja nii pahaaimamatud koduperenaised oma väikeautodes kui kalapilgulised bemmimehed.

Õppuste peakorraldaja Marko Ild ütles pärast ajakirjanikele, et esialgu suunati kogu inimressurss tegelema linnavalitsuse hoonega, kus olid inimesed ohus ja selle tõttu jäi liikluse reguleerimine alguses tagaplaanile. Erinevate ametkondade koostööd kriisi lahendamisel hindas ta põhimõtteliselt heaks.

Vahepeal sisenesid hoonesse kiirreageerijad ning veidi hiljem kerisid päästjad lahti oma voolikud. Et kõik ikka õppusele kaasatud oleksid. Tormituul rebis maja seinal olevaid jõulukaunistusi nii ägedalt, et need vaid ime läbi oma kohale jäid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles