Rahapuudus ei lase Maarjamäel punamonumentide parki avada

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloomuuseumi arendusdirektor Mariann Raisma Maarjamäel punamonumentide juures
Ajaloomuuseumi arendusdirektor Mariann Raisma Maarjamäel punamonumentide juures Foto: Toomas Huik

Kuigi Maarjamäe lossi taha kavandatud punamonumentide pargi sünd ei paistnud enam kaugel, jäi asi siiski selle taha, et EAS-il sai raha otsa ning algselt kultuuripealinna üritusteks plaanitud teemapargi loomine lükkub teadmata kaugusse.

Eesti Ajaloomuuseumi arendusdirektor Mariann Raisma sõnas, et teemapark pidi valmis saama järgmisel aastal. Selleks kohtuti mitmeid kordi ka kultuuripealinna inimestega, kes olid nõus muuseumi toetama, et nad saaksid nõutud 15-protsendilise kohustusliku omaosaluse määra täita. Ülejäänu plaaniti saada Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt.

Ideega hakati  tegelema 2008. aastal. «Kuna tollel ajal oli veel lootus, et saame EASilt raha, siis olime ka optimistlikud. Aga paraku on nii, et koht, kust tahtsime raha küsida ehk piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programm, enam meile raha anda ei saa,» ütles Raisma. 

Raisma märkis, et nimetatud meede on üks väheseid programme, kust riigimuuseumid või avalik-õiguslikud muuseumid saaksid toetust küsida. « Kuna piirkondade meetmest abipalujaid on palju tahtjaid ja raha vähe, siis külastuskeskkonna arendamisele suunatud projektide taotlusvoor peaks avanema taas alles 2010. aasta teises kvartalis.»

«Kuna sealt nüüd toetust ei saa, siis pidime paraku sellest projektist loobuma. EASil pole praegu ega ka lähema aasta jooksul võimalust, millest teemapargi projekti toetada.» nentis Raisma. 

Samas tunnistas ta, et pargist loomisest siiski loobuda ei taheta, kuid selleks tuleb leida teine finantseerimisallikas.

Raha aga on vaja, sest niisama neid skulptuure mulla peale püsti panna ei saa, vaid seal tuleb enne tublisti tööd teha. «Näiteks puud maha võtta, teid ja haljastust rajada, betooni- ja metallivormid valada,» loetles Raisma. Punamonumentide park läheks kalkulatsiooni kohaselt maksma veidi üle kahe miljoni krooni.

Teemaparki püstitatavad monumendid vedelevad praegu Maarjamäe lossi taga. «Oleme kogunud sinna kujud, millel pole kohta. Paljud monumendid on siin-seal üle Eesti keskkonda sulandunud ja inimesed on nendega harjunud ning neid ei ole mingit põhjust vaja ära viia. Aga meie kogusime just sellised, mis olid erinevatel põhjustel laokile jäänud. Kindlasti on neil veel kusagil sõna otseses mõttes põõsa all vedelemas.» 

Pargi loomist ootab Maarjamäel 15 punamonumenti.

Nõukogudeaegse monumentaalskulptuuri pargi eesmärgiks on koguda, säilitada ja eksponeerida aastatel 1945–1990 Eestis valminud ning eksponeeritud au- ja mälestusmonumente ning teisaldatavaid skulpturaalseid ansambleid, mida on võimalik näidata välitingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles