Savisaar: Tallinna eelarve järgib linna pikaajalisi huve

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Mihkel Maripuu

Juhatades sisse Tallinna eelarve arutelu linnavolikogu tänasel istungil, rõhutas linnapea Edgar Savisaar, et lisaks linna kõigi põhiülesannete täitmise tagamisele arvestab eelarve ka linna pikaajalisi huve.

Järgmise aasta linnaeelarve tulude ja kulude kogumahuks on kavandatud 501,3 miljonit eurot, mis on 2013. aasta eelarvega võrreldes kolm protsenti enam ja seda vaatamata välisrahastuse osakaalu olulisele vähenemisele eelarves. Välisrahastus kahaneb seoses Euroopa Liidu rahastamisperioodi vahetumisest tekkiva pausiga – vastavad juhendmaterjalid ja toetuste saamise tingimused on riigitasandil alles ettevalmistamisel ning linn ei ole saanud uuteks projektideks vahendeid taotlema hakata.

«Igal aastal peame tegema valikuid ning otsustama, millised on eeloleval perioodil kõige olulisemad lahendamist vajavad küsimused,» tõdes Savisaar. «Jätkuvalt on linnaeelarve kuludest suurima osakaaluga haridusvaldkond. Peame oluliseks uute lasteaiakohtade loomist ja lastehoiuteenuse võimaldamist kõigile vajajatele. Järgmisel aastal on plaanis luua juurde kaheksa lasteaiarühma, mis tagab koha täiendavalt 176 lapsele. Koolieelsete lasteasutuste remondiks ja soetusteks on kavandatud kokku 3,4 miljonit eurot.»

Linnapea lisas, et lastehoiu järjekordade vähendamiseks alustatakse ka linnapoolse lastehoiuteenuse pilootprojektiga teenuse osutamiseks lapsevanematele, kes vajavad oma sõimeealistele lastele osaajalist sõimekohta. Koolieelsete lasteasutuste õpetajate ja õpetaja abide töötasu tõuseb aga uuest õppeaastast kümme protsenti.

«Jätkame linna põhikoolide ja gümnaasiumite õppekeskkonna ja õppevahendite kaasajastamist – koolimajade remondiks ja soetusteks on kavandatud 3,2 miljonit eurot,» ütles Savisaar. «Plaanis on ka haridusasutuste arvutiparki laiaulatuslikult uuendada. Koolieelsete lasteasutustele renditakse ning soetatakse 100 arvutit ja, koolidele renditakse aga lisaks kokku 4000 arvutit.»

Lisaks otsustati suurendada linnapoolset panust põhikooli õpilaste kvaliteetse toitlustamise tagamiseks – alates uuest õppeaastast suureneb koolilõuna linnapoolne toetus kahekordseks. Jätkub laste ja noorte sporditegevuse toetamine ning toetatakse ka eraspordibaasides tegutsevaid jäähalle, erinevaid spordiprojekte ja spordiühendusi. Võrreldes 2009. aastaga on toetust saavate laste arv kasvanud 740 lapse võrra – eelarvekava kohaselt saab 2014. aastal sporditoetust 19 900 last, 2009. aastal toetati 19 160 last.

«Kindlasti on kõik nõus sellega, et Tallinna teede ja tänavate seisundi tagamine on jätkuvalt oluline valdkond. Järgmiseks aastaks oleme teede ja tänavate valdkonnas investeeringuteks ja jooksvaks remondiks puhtalt linnaeelarve vahenditest kavandatud kokku 25 miljonit eurot, mis on 9 miljonit eurot enam kui käesoleval aastal. Eks kritiseerijad võivad ju väita, et vajadused teede remonttöödeks on ehk suuremad kui hetkel meie võimalused. Samas tahaksin teile meelde tuletada, et keerulistel aastatel, so 2009-2012 suutsime teerajatiste jooksvasse korrashoidu panustada vaid napilt 4-5 miljonit eurot aastas. Järgmiseks aastaks on neid vahendeid planeeritud aga sellest kaks korda rohkem.»

Käesoleva aastaga võrreldes kasvavad linnapoolsed kulud ühistranspordile järgmisel aastal kolm protsenti ning liiniläbisõiduks on kavandatud 31,2 miljonit liinikilomeetrit. Lisaks bussi-, trolli- ja trammiliinidele võimaldatakse tallinlastele ka tasuta rongisõitu – selleks on eelarvesse kavandatud 300 000 eurot. Savisaar lisas, et järgmisel aastal viiakse lõpule välisrahastusega projekt «Ühistranspordi prioriteedisüsteemi laiendamine» ning alustatakse liinivõrgu optimeerimise projektiga.

Ettevõtluse valdkonnas plaanitakse pöörata senisest suuremat tähelepanu Tallinna ettevõtlus- ja investeerimiskeskkonna mainekujundusele ning turismi kõrghooajaks avatakse lisaks vanalinnas aastaringselt töötavale turismiinfokeskusele ka turismiinfokeskus Tallinna sadama terminalides. Kõik ettevõtluse toetamise meetmed jätkuvad ka järgmisel aastal, kavas on jätkata ka sotsiaalsete töökohtade toetamist. Uue algatusena on plaanis avada järgmise aasta mais Lasnamäe turu ruumides munitsipaalkauplus, mille eesmärgiks on pakkuda hinnatundlikumale elanikkonnale odavamaid toidu- ja esmatarbekaupu, lisas linnapea. Lisaks odavamate hindadega poe pidamisele saavad sealt toiduabi puudust kannatavad inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles